Amazon za 13,7 milijardi dolara kupuje lanac prodavnica zdrave hrane

19.06.2017. 12:54 0
Amazon je svetski gigant za prodaju robe preko interneta i za njenu dostavu Amazon je svetski gigant za prodaju robe preko interneta i za njenu dostavu

Svetski gigant za prodaju robe preko interneta i za njenu dostavu, američki Amazon, saopštio je danas da će za 13,7 milijardi dolara kupiti firmu koja ima lanac prodavnica hrane "Hol fuds" (Whole Foods), čime širi svoju ekonomsku imperiju.

Taj lanac piljarnica-samousluga, osnovan 1980. godine koji prodaje "zdravu hranu", posluje u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, ali mu u poslednje dve godine opada prodaja.

Transakcija će biti sprovedena u drugoj polovini godine. Lanac za prodaju "zdrave hrane" će zadržati naziv i na čelu će mu ostati dosadašnji vlasnik, osnivač Džon Mekej.

Amazon koji je na početku bio internet knjižara, zatim prodavac kompjuterskih igara i programa, a sada i kompanija za skladištenje podataka "u oblaku" (Cloud computing), postao je najveća svetska maloprodajna firma uz korišćenje elektronske trgovine preko interneta, proširivši ponudu elektronikom, opremom za domaćinstvo, odećom, hranom, igračkama, nakitom.

Amazon je i najvrednija javna kompanija na svetu, s prihodom od 136 miijardi dolara 2016, a ima i više od 340.000 službenika u SAD i širom sveta.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti