Austrija planira da oporezuje sajtove za onlajn prodaju poput Amazona i Zalanda

07.08.2017. 15:48 Tanjug 0
Hans Jerg Šeling, ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling, ministar finansija Austrije

Ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling namerava da oporezuje internet koncerne, odnosno sajtove za onlajn prodaju poput Amazona, Zalanda i druge.

Šeling, naime, želi da spreči internet koncerne da profitiraju od "poreskih rupa", dok su u zemlji svi preduzetnici, pa i oni najmanji obuhvaćeni porezom.

S tim u vezi razvio je plan, koji treba da stvori fer uslove za sve. 

Prva važna tačka plana podrazumeva da se sagleda i obuhvati ukupan promet koji ostvaruju internet koncerni, čak i ako nemaju fizički sedište u Austriji, ali su onlajn prisutni. 

Za to je stvoren pojam "digitalno sedište", kojim bi se mogli internet giganti mogli "uloviti". 

Što se tiče trgovine preko interneta planirano je da se iz zemalja izvan EU naplaćuje PDV već od "prvog evra", što trenutno nije slučaj. 

"Ako neko naruči majicu preko interneta, koja košta 19 evra, on ne plaća PDV jer taj porez pogađa robu tek od vrednosti iznad 22 evra. To je nepravedno prema domaćoj trgovini, u kojoj se PDV mora uvek platiti i za najmanje svote", objasnio je Šeling. 

Takođe je planirano i oštrije delovanje carine, jer trenutno se proverava roba tek od vrednosti iznad 150 evra, a ubuduće bi trebalo da se internet isporuke carine i kod manjih vrednosti. 

Isto tako, ministar želi da se na evropskom nivou harmonizuje osnova za korporativni porez. 

U tom smislu kaže da bi trebalo povesti akciju protiv zemalja sa niskim poreskim stopama. 

"Austrija želi da prednjači u obuhvatanju internet giganata", poručuje Šeling.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Estonija uvodi besplatan javni prevoz za sve

Estonija bi, nakon što je plan uspešno sproveden u glavnom gradu Talinu, mogla da postane prva zemlja na svetu koja će imati besplatan prevoz za sve građane. Glavni grad Estonije, Talin, poznat po...

21.05.2018. 10:34 Popupcity, Blic Detaljnije