Belorusija legalizovala kriptovalute i sve transakcije oslobodila poreza

25.12.2017. 10:05 seebiz 0
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je liberalni zakon Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je liberalni zakon

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je liberalni zakon koji signalizira državnu podršku blockchainu i kriptovalutama.

Prema novom zakonu, sve transakcije i prihod od kripto valuta (uključujući i rudarenje) oslobođene su plaćanja poreza na idućih pet godina.

Lukašenko je time postavio okvire takozvanog "Razvoja digitalne ekonomije" Belorusije. Cilj zakonodavstva je uklanjanje birokratije koja bi mogla potencijalno ometati implementaciju blochchaina, i daje okruženju zeleno svetlo za razmenu kriptovaluta. 

Pored toga, beloruski "HTP"- tehnološki raj, koji je kreirao Lukašenko u stilu Silikonske doline, koji će imati privilegije da privlači sredstva putem ICO-a i koristi kriptovalute pri cirkuliranju transakcija stanovništva. 

Lukašenko je objasnio da je glavni cilj kreiranje uslova da globalne IT kompanije dođu u Belorusiju te tamo otvore svoje kancelarije, razvojne centre i kreiraju popularne svetske digitalne proizvode. 

Ovom odredbom su legalizovane kripto valute, javna ponuda tokena (ICO) i pametni ugovori. Ovim je Belorusija legalizovala transakcije u kripto valutama. Ovo bi moglo poboljšati ekonomiju ove države jer će privatni sektor privući strane investitore i kompanije u ovu bivšu sovetsku ekonomiju.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije