Dve velike banke najavile preseljenje iz Katalonije

12.10.2017. 10:41 0
MMF smatra da je bankarski sistem u Kataloniji i dalje uznemiren MMF smatra da je bankarski sistem u Kataloniji i dalje uznemiren

MMF smatra da je bankarski sistem u Kataloniji i dalje uznemiren, pošto banke i kompanije ostavljaju otvorenim sve opcije u pogledu budućnosti tog regiona.

"Situacija je i dalje fluidna, tako da nećemo spekulisati. Nadamo se da se situacija može rešiti", izjavio je Metju Džons, pomoćnik direktora u Odeljenju za valutna i tržišta kapitala MMF-a, izveštava agencija Frans pres. 

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je u sredu da prihvata mandat naroda za nezavisnost od Španije, ali je odmah potom zatražio od katalonskog parlamenta da suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se dalo više vremena za dijalog sa Madridom o najgoroj političkoj krizi koja je pogodila tu zemlji u više decenija. 

Potencijalna mogućnost otcepljenja Katalonije već je navela dve velike banke - Sabadelj i Kaiša banku, ali i druge firme koje se kotiraju na berzi da najave preseljenje svojih sedišta u druge oblasti Španije. 

Uprkos političkim turbulencijama, zvaničnici MMF-a su saopštili da su, na osnovu skorašnje procene Fonda, ukupno gledano španske banke stabilne. 

"Generalno smo utvrdili da je španski bankarski sistem otporan i snažan, i da je rešio većinu problema nasledjenih iz prošlosti. Izgledi za špansku ekonomiju su snažni", rekao je Tobijas Adrijan, direktor Odeljenja za valutna i tržišta kapitala MMF-a.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

SAD uvodi nove carine na uvoz automobila

Namera SAD da uvede nove carine na uvoz automobila je još jedan štetan udarac nemačkim ekonomskim odnosima sa SAD. To je izjavio predsednik Asocijacije privrednih komora Nemačke, Erik Švajcer. "T...

24.05.2018. 14:32 B92 Detaljnije

Dojče banka ukida hiljade radnih mesta

Nemačka Dojče banka saopštila je da ukida hiljade radnih mesta pošto nastoji da usmeri pažnju sa svog globalnog investicionog bankarskog poslovanja na evropsku bazu. Dojče banka je saopštila da će...

24.05.2018. 10:36 Beta Detaljnije

Američka Vekson grupa 'želi' dve deonice

Američka Vekson grupa zainteresovana je da gradi preostale dve deonice auto-puta od Mateševa - Andrijevica - Boljare, nezvanično saznaje Pobjeda. Memorandum o saradnji sa Vladom Crne Gore trebalo ...

24.05.2018. 09:01 B92 Detaljnije