Hrvatska namerava da izda 29.000 radnih dozvola za strance u 2018. godini

04.12.2017. 13:28 Kapital.ba 0
Najviše stranaca zaposliće u turizmu Najviše stranaca zaposliće u turizmu

Ministarstvo rada i penzionog sistema Hrvatske predlaže da se naredne godine izda 29.000 radnih dozvola za strance.

Predlog je da se u oblasti turizma izda 1.860, što je izazvalo bunt sindikata, koji upozoravaju da na biroima čeka 180.000 nezaposlenih.

Ministarstvo turizma traži i veću kvotu dozvola za strance – najmanje 5.500. 

U Ministarstvu smatraju da nije u redu što je za poslove u građevinarstvu predviđeno čak 12.000 dozvola za strance. 

S obzirom na velike potrebe za radnom snagom u turizmu i predviđanja da će Hrvatskoj za iduću turističku godinu biti potrebno do 15.000 novih radnika u turizmu, Ministarstvo smatra da broj dozvola za strance mora biti veći. 

Kako navode hrvatski listovi, stotinjak radnika nedostajalo je prošle sezone samo u Jadranka hotelima na Lošinju. 

Međutim, sindikati nisu saglasni sa tolikim uvozom radne snage, dok, istovremeno, na Zavodu za zapošljavanje ima 180.000 onih koji traže posao. 

Sindikati upozoravaju da nije reč o zanimanjima za koja se traži visoko obrazovanje, već su to pretežno poslovi sobarice i spremačice, te pomoćnog kuhinjskog osoblja, pa tim više čudi namera da se uvodi takva radna snaga. 

Zato sindikalci tvrde da Vlada Hrvatske pogoduje kapitalu, na štetu građana. 

Kada se posmatraju bilansi poslovanja hotelijera od 2012. godine do danas, vidi se da su to kompanije koje ostvaruju od tridesetak do 650 miliona kuna (oko 86,2 miliona evra) čiste dobiti. 

Prema tome, ima mnogo prostora za povećanje plata radnicima, te postoje odlični uslovi za izgradnju adekvatnog smeštaja za sezonsku radnu snagu, navode iz sindikata.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije