Vesti iz sveta

25.08.2018. 09:17

Tanjug

Autor: Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Manje od polovine Amerikanaca veruje u pozitivne rezultate Trampove ekonomske politike

Manje od polovine Amerikanaca očekuje da će tarife predsednika Donalda Trampa imati značajniji pozitivan efekat na domaću ekonomiju.

Većina Amerikanaca, takođe, sumnja da će nedavno najavljeno oporezivanje uvoza doneti povećanje broja radnih mesta ili prihoda domaćinstava, pokazuju rezultati ankete Asošiejted Presa i NORC Centra za istraživanja o javnim pitanjima objavljenim danas.

Istraživanje je pokazalo da 35 odsto Amerikanaca smatra da će im tarife pogoršati finansijsku situaciju, dok samo 19 odsto očekuje poboljšanje. 

Četrdeset procenata očekuje da će tarife pomoći privredi, 44 odsto smatra da će one naškoditi ekonomiji, dok je 16 procenata mišljenja da će njihov efekat biti neutralan. 

Preciznije, oko četiri od 10 ispitanika misli da će Trampova ekonomska politika dovesti do povećanja broja radnih mesta. Samo oko tri od 10 anketiranih očekuje porast zarada. 

Pored toga, 72 posto Amerikanaca smatra da će oporezivanje uvoza izazvati skok cena robe široke potrošnje. 

Ipak, uprkos zabrinutosti zbog njegove trgovinske politike, ekonomija je relativno uporište iz kojeg Tramp crpi snage. Dok samo 38 odsto Amerikanaca odobrava njegovu generalnu politiku kao predsednika, čak 51 odsto odobrava njegovo upravljanje američkom ekonomijom, pokazuje istraživanje. 

Predsedniku je, kako navodi AP, „na ruku išlo“ rastuće tržište akcija i niske stope nezaposlenosti od 3,9 posto – dobici koji se u velikoj meri odražavaju na ekonomsku ekspanziju koja je počela tokom predsedničkog mandata Barake Obame. 

Trampovo ekonomsko dostignuće je i potpis na zakon o smanjenju poreza u iznosu od 1.500 milijardi dolara, koji će stupiti na snagu naredne decenije. 

Mada je rezanje poreza obezbedilo privredi snažan stimulans, ono je naišlo na mlaku podršku Amerikanaca. Četrdeset pet posto Amerikanaca odobrava predsednikov potez s porezima , dok 54 odsto ne odobrava. 

Tarife – na kojima je Trampov glavni ekonomski akcenat u poslednjih nekoliko meseci – mogu postati rizik po rejting predsednika u široj javnosti. 

Naime, oko šest od 10 Amerikanaca ne slaže se sa načinom na koji predsednik vodi trgovinske pregovore s drugim zemljama. Taj podatak AP tumači „kao izvestan ukor Trampu, tajkunu u sektoru nekretnina i slavnoj ličnost koja se glasačima prodala kao maestralan pregovarač“. 

Tramp, međutim, uživa solidnu podršku među republikancima u pogledu taktika trgovinskog pregovaranja, pri čemu 75 odsto njih odobrava njegove poteze, između ostalog i širu kontrontaciju sa Kinom kojoj se preti tarifama na skoro celokupan uvoz iz te zemlje. Samo 36 odsto nezavisnih poslanika i 10 odsto demokrata odobrava Trampovu pregovaračku strategiju. 

Republikanci su decenijama uglavnom podržavali slobodnu trgovinu i niže carine, a anketa je otkrila, napominje AP, da su svesni da postoji cenjkanje u predsednikovom pristupu. 

Oko tri četvrtine republikanaca reklo je da će tarife povećati cenu robe široke potrošnje, što je otprilike jednako procentu demokrata koji su istog mišljenja. 

Skoro devet od 10 republikanaca odobrava predsednikovu ekonomsku politiku. 

Mada je verovatnoća da će daleko više demokrata izraziti neslaganje s Trampovom ekonomskom politikom, čak 23 odsto njih ga podržava po tom pitanju, što je daleko veći procenat od 7,0 odsto demokrata koji odobravaju njegov rad u celini, navodi AP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.