Vesti iz sveta

15.07.2018. 13:48

Beta

Autor: AIESEC zove

Netanjahu razgovarao s Trampom o diplomatskim i bezbednosnim pitanjima

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o „diplomatskim i pitanjima koja se odnose na bezbednost u svetlu razvoja događaja u regionu, a najviše o Siriji i Iranu“.

O tome će takođe biti reči na sastanku Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina u Helsinkiju u ponedeljak, dodao je on.

„Zahvalio sam Trampu na njegovoj istrajnoj politici prema Iranu, jer otkako je ta politika primenjena vidimo veliki uticaj na Iran i unutar Irana“, rekao je Netanjahu.

Izraelski lider je ocenio da je Tramp jasno potvrdio posvećenost bezbednosti Izraela i volju da pomogne državi Izrael u raznim oblastima, dodavši da mu je on za to zahvalio.

Netanjahu je razgovorao sa Trampom u subotu, a pre nekoliko dana je bio u Moskvi gde se sastao sa Putinom i razgovarao takođe o Siriji i Iranu.

Osvrćući se na situaciji u Gazi, izraelski premijer je izjavio da je tokom vikenda Izrael zadao Hamasu najveći udarac od rata 2014. godine, izrazivši nadu da je organizacija koja vlada pojasom Gaze dobila poruku, jer u protivnom će je dobiti i u budućnosti, kako je rekao.

U noći između petka i subote i kasnije tokom dana Hamas je ispalio više od 200 projektila na Izrael, a izraelske vazduhoplovne snage napale su desetine meta te ekstremističke islamske organizacije.

Dva palestinska tinejdžera su poginula u tim udarima, a na jugu Izraela ranjeno je troje ljudi.

Posle tih sukoba proglašen je prekid vatre, ali je prošle noći narušen u dva navrata.

Dva Palestinca, otac i sin, poginula su jutros u misterioznoj eksploziji u pojasu Gaze za koju je najpre rečeno da ju je izgleda izazvao izraelski dron.

Okolnosti incidenta se istražuju, a AP navodi da je povezan sa skladištem eksploziva.

Netanjahu je rekao i da Izrael prihvata samo prekid vatre na osnovu koga Hamas prestaje da šalje balone i zmajeve sa zapaljivim materijalom preko granice koji su poslednjih nedelja izazvali požare i pričinili veliku štetu u usevima i šumama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.