Vesti iz zemlje

16.10.2018. 09:55

Beta

Autor: Udruženi sindikati Srbije Sloga

Cilj izmena Zakona o radu je da zaposleni rade i bolesni

Udruženi sindikati Srbije Sloga

Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju „neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni“.
Navodeći da i važeći Zakon o radu uređuje tu materiju, Sloga je ocenila da je „sasvim nejasno“ šta se tim izmenama želi postići, „osim da se radnici drže u nekoj vrsti konstantnog straha od gubitka posla i da se ne bune kada su bolesni“.
„Smatramo da se u izmenama zakona najavljenim za 2019. godinu kriju još gore stvari po pitanju radnih prava i da će srpski radnik uskoro raditi po modelu azijskog kapitalizma i njihovih uslova rada koji su daleko lošiji od standarda koji se primenjuje u Evropi“, stoji u saopštenju.
Izražavajući sumnju da će izmene zakona biti usvojene na „oktroisani način, bez kvalitetne javne rasprave“, Sloga je zatražila da stručna javnost učestvuje u izradi predloga izmena Zakona o radu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.