Vesti iz zemlje

11.10.2018. 09:55

RTS

Autor: NUNS i NDNV

Da li bi ekskurzije mogle da budu jeftinije?

Zbog niza incidenata sa turističkim agencijama i nastavnicima prilikom putovanja đaka u inostranstvo, na ekskurziju van zemlje od sledeće školske godine moći će da idu samo učenici četvrte godine srednje škole. Sedmaci i osmaci moći će da putuju i u Republiku Srpsku. Međutim, putovanja u Srbiji neretko su za roditelje skuplja od odlazaka u inostranstvo. Mogu li ekskurzije i rekreativne nastave da budu jeftinije?

Sedam dana u Soko banji košta blizu 200 evra. Šest dana u Pragu oko 80. Zašto su đačka putovanja toliko skuplja od privatnih?

Direktor JUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije) Aleksandar Seničić, međutim, sumnja da ekskurzija u Srbiji košta 200 evra, ali ne isključuje tu mogućnost.

„Pričamo o rekreativnoj nastavi koja traje sedam dana – to je ipak malo drugačije. Kada govorimo o putovanjima i ekskurzijama, pre svega moramo da kažemo da sve ono što nas obavezuje pravilnik Ministarstva prosvete, znači moramo imati dodatne usluge kao što su lekari, animatori, vodiči“, ističe Seničić.

Direktor beogradske OŠ Vuk Karadžić Uroš Momčilović kaže da je relativno šta je skupo, ali da u svakom slučaju treba imati na umu da realizacija ovakvih programa uključuje i dodatne troškove koji se na prvi pogled možda ne vide.

„Stručna veća daju predlog savetu roditelja, savet roditelja može da se složi sa tim predlogom, on se analizira, ako ima potrebe da se nešto izmeni to se sve uradi i kada se usaglasimo oko plana putovanja raspisuje se javna nabavka“, objašnjava Momčilović.

Najčešće se u javnim nabavkama precizira koji hotel je odabran, poručuju iz turističkih agencija. Problem može da nastane kod rezervacije datuma.

„Imamo problem sa tim da hotel ne može svim agencijama potvrditi taj objekat u istom terminu i tu relativno ima problematike koja na neki način utiče na povećanje cene, s obzirom na to da postoji veća potražnja samim tim može porasti i sama cena objekta“, ukazuje direktor JUTA.

Ekskurzije će možda biti jeftinije uz nova pravila, poručuju iz nadležnog ministarstva.

Samo četvrta godina srednje škole ići će u inostranstvo, a učenici sedmog i osmog razreda moći će da idu i u Republiku Srpsku.

„Biće veća ponuda odnosno veća potražnja samim tim što će više učenika putovati Srbijom, računajući treću godinu i to sigurno ima svoj deo i segment u ceni. Ali, ono što je najvažnije i što ministar stalno pominje i insistira to je formiranje učeničkih zadruga pri školama, koje bi jednim delom bile organizatori ekskurzija“, napominje Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete.

U cenu đačkih putovanja ulazi i naknada za nastavnike, budući da rekreativne nastave i ekskurzije nisu obavezne ni za đake ni za nastavnike. O visini tih naknada, uglavnom, odlučuje Savet roditelja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.