Vesti iz zemlje

02.07.2018. 09:12

Tanjug

Autor: Veran Matić

Han u Beogradu, potpisivanje IPA sporazuma vrednog 40 miliona evra

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han dolazi danas u zvaničnu posetu Srbiji.

On će se u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, a sa ministarkom za evrointegarcije Jadrankom Joksimović potpisaće finansijski sporazum.

Vučić i Han prisustvovaće potpisivanju sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Republiku Srbiju za 2017. godinu u vrednosti od 41.177.139 evra. 

Kako je saopštila predsednikova pres služba, nakon potpisivanja sporazuma, planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika. „U pitanju je redovna radna poseta u okviru koje će se održati sastanci posvećeni nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, a sa ministarkom Joksimović će se potpisati i finansijski sporazum“, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji. 

Ukupna vrednost IPA za Srbiju za 2017. godinu iznosi 138 miliona evra. 

Evropska komisija već je najavila da će pretpristupna pomoć za Srbiju biti povećana u narednom periodu. 

U okviru razgovora koji će se odnositi na Međuvladinu konferenciju održanu 25. juna u Luksemburgu, kada je Srbija otvorila dva nova poglavlja, očekuje se da komesar Han predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić ponovi da Srbija ima „jaku i realnu EU perspektivu“, ali i podsetiti da će brzina napretka Srbije u pristupnim pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.