Vesti iz zemlje

17.07.2018. 15:02

Tanjug

Autor: AIESEC zove

Minimum 85 odsto stambenih zgrada u Srbiji energetski neefikasno

Veliki broj zgrada u Srbiji je energetski neefikasan naročito kada je reč o stambenim zgradama.
To je rečeno na nedavno održanoj tribini „Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi“ na kojoj je istaknuto da potrošnja energije u zgradama predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji.

„Oko 75 odsto svih zgrada u Srbiji čine stambene zgrade, od kojih najmanje 85 odsto nije izgrađeno u skladu sa uslovima koji zadovoljavaju energetsku efikasnost. To znači da je potrošnja energije u zgradama ogromna i da predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji“, rekla je pomoćnica ministrake u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković.

Ona je pojasnila da je većina zgrada građena u periodu kada propisi nisu podrazumevali mere za energetsku efikasnost i podsetila da je 2012. godine uvedena obaveza da sve zgrade koje se grade imaju minimum razred C eneregetskog nivoa.

Prema trenutnim propisima energetska efikasnost se uglavnom preračunava na osnovu energije koja je potrebna za grejanje, rekla je Atanacković i dodala da se energija koristi i za rasvetu, za zagrevanje tople vode, ventilaciju i slično, te da je potrebno sve te energije uzeti u obzir kako bi imali jasnu predstavu o tome da li je nešto energetski efikasno ili ne.

„Sa druge strane, treba da imamo i strateški osnov kako ćemo obnavljati postojeći stambeni fond i unaprediti svojstva zgrada, bilo da je stambeni sektor u pitanju ili zgrade javnih namena, i upravo počinjemo sa izradom nove strategije koja će se baviti tim pitanjem“, rekla je Atanacković koja očekuje da će strategija biti završena početkom sledeće godine.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski je istakao da je, kada je reč o energetskoj efikasnosti, poslednjih nekoliko godina učinjeno dosta toga po tom pitanju i kao primer naveo osnivanje Fonda za energetsku efikasnost.

„Postoji puno mera koje smo mi, kao resorno ministarstvo, uradili i koje ćemo u narednom periodu uraditi“, rekao je on.

Istakao je da je važno i podizanje svesti građana i da resorno ministarstvo nema sredstva da može time da se bavi direktno, ali da daje podršku svim nevladinim organizacijama, i domaćim i stranim, koje se bave tim problemom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.