Vesti iz zemlje

12.07.2018. 13:46

Beta

Autor: AIESEC zove

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

„Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, očekivano, postepeno kreće ka cilju i u junu je iznosila 2,3 odsto. Kretanje inflacije u granicama cilja trebalo bi da se nastavi do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da na takva očekivanja ukazuje i bazna inflacija, koja se u poslednja četiri meseca kreće na minimumu od oko 0,8 odsto međugodišnje, a inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i usidrena oko cilja od tri odsto i za godinu dana unapred, i za dve godine.

„Izvršni odbor je ocenio da se privredni rast ubrzava, uz visok doprinos investicija, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede. Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivom stranih direktnih investicija, koje više nego u punoj meri pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku“, istakla je NBS.

Prema oceni Izvršnog odbora opreznost u vođenju monetarne politike i dalje je potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. avgusta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.