Vesti iz zemlje

15.07.2018. 00:02

N1

Autor: AIESEC zove

Prvi stanari se useljavaju u Kulu A Beograda na vodi

Prvi stanari se useljavaju u Kulu A Beograda na vodi koja ima 20 spratova i 296 stanova. Useljavanje je ove godine nekoliko puta odlagano. Prvo je bilo planirano za kraj marta, zatim za jun, a uslovi za useljenje su se stekli, pošto je Ministarstvo građevinarstva tek juče izdalo upotrebnu dozvolu za zgrade na savskoj obali.

Prvi stanari ulaze u svoje stanove u zgradama čija je izgradnja započeta 2015. godine.

To su oni građani Srbije ili građani nekih drugih zemalja koji su imali da za stan u ovoj zgradi izdvoje po kvadratu od 2.500 do 5.000 evra. Najeftiniji stan sa jednom spavačom sobom ovde košta 156.000 evra. A cena stana zavisi i od kvadrature, pogleda ili sprata na kojem želite da živite.

Iako zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da je današnjim useljenjem završena prva faza izgradnje Beograda na vodi – po planu koji su 2015. godine predstavili tadašnji premijer i gradonačelnik Aleksandar Vučić i Siniša Mali, prva faza trebalo bi da bude završena do 2019. godine, a u okviru nje „biće gotova glavna kula, dva stambena kompleksa, poslovni i tržni centar, hotel i biće izmeštena glavna železnička stanica“.

Za sada imamo stambeni kompleks i izmeštenu stanicu, kamen temeljac za kulu i konstrukciju šoping centra. Investitor je za prvu fazu trebalo da uloži 300 miliona evra, što je učinjeno, ali je ipak polovina od toga data u vidu kredita.

Srbija je raščistila savsku obalu, dala zemljište na korišćenje na 99 godina, usvojila lex specijalis kojim je ovaj projekat proglašen za projekat od nacionalnog značaja.

Podsetimo i da su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine protivpravno srušeni objekti u Hercegovačkoj.

Kako je Siniša Mali objasnio 2015. godine, onaj ko daje zemljište dobija oko 30 odsto profita, a 70 procenata zarade dakle odlazi investitorima.

Druga faza trebalo bi da bude završena do 2023. godine. Ona će podrazumevati izgradnju preostalih stambenih i poslovnih kompleksa, zelenih površina, škole i vrtića.

Treća, poslednja faza, prema planu treba da bude završena do 2045. godine.

Za čitav projekat planirano je da arapski patner uloži 3,5 milijardi evra, a Srbija 270 miliona.

Vučić: Ostvarenje jednog od velikih snova

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je povodom otvaranja prvih zgrada u projektu Beograd na vodi da je to ostvarenje jednog od velikih i bezbrojnih snova.

„Uradili smo ono što smo obećali – od prljavštine i rugla stvorili smo jedan od najlepših delova u jugoistočnoj Evropi. Beograd je konačno sišao na reke. Uskoro pored reke niče ceo novi grad, naš ‘Beograd na vodi'“, rekao je Vučić povodom završetka prve faze tog projekta.

On je najavio da će do kraja septembra zgrade biti osvetljene na specijalan način.

„Biće to pravi svetionik, nešto što niko još nije video“, rekao je Vučić.

On je rekao da se useljava prva zgrada u Beogradu na vodi, a da uskoro „niče najviša kula u ovom delu Evrope“.

„Prvu utakmicu, prvo prvenstvo, danas smo na ovoj reci osvojili“, rekao je Vučić.

On je rekao da „Beograd na vodi“ pripada celoj Srbiji i da pokazuje da je država krenula napred.

„Ovo što smo danas radili u Beogradu, sutra ćemo u Nišu, Kraljevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu i svuda u Srbiji“, rekao je Vučić i dodao da „danas gradimo grad koji se smeši svakome od nas“ i pokazuje „najlepše lice Srbije“.

On je dodao da je to poziv Srbima u svetu da se vrate u svoju domovinu.

Vučić je podsetio da je samo mali broj ljudi verovao u rezultat projekta, i izrazio zadovoljstvo što je stvoren „novi“ Beograd.

Takođe, naveo je i da su mu se svi podsmevali, da su govorili da je izgradio jednu kafanu i da će to biti sve. Dodao je da zato zahvaljuje i onima koji su se „sklonili iz bitke“ i poručio da je najbolji način da se izbegnu kritike upravo da se ne radi.

„Zahvalio bih i onima koji su se sklonili iz bitke, koji su pobegli iz naših redova. Pobedili su i oni jer su svedoci i mogu da povuku pouku da onaj koji veruje i radi pobeđuje. Danas onima koji su radili, vama koji ste verovali u sebe, Srbiju i njene građane, hoću da kažem da oni koji su se podsmevali nisu uspeli“, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio šeiku Muhamedu bin Zajedu koji je, kako je rekao, od početka verovao u taj projekat.

Svečanosti su prisustvovali ministri Vlade Srbije, čelnici grada Zoran Radojičić i Goran Vesić i predstavnici diplomatskog kora i brojni novinari.

Nakon obilaska prvog stana, u prisustvu predsednika vrpcu su presekli premijerka Ana Brnabić, ministar Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik kompanija „Igl Hils“ Muhamed Alabar, direktor kompanije „Beograd na vodi“ Nikola Nedeljković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.