Vesti iz zemlje

23.10.2018. 14:36

N1

Autor: Šef Svetske banke u Srbiji

Srbija napredovala po pitanju ekonomskog rasta i smanjenja stope nezaposlenosti

Šef Svetske banke u Srbiji

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva izjavio je da je Srbija u proteklih godinu dana ostvarila izuzetan napredak po pitanju ekonomskog rasta i samanjenja stope nezaposlenosti.

„Prošle godine, na ovoj konferenciji sam govorio o srpskoj ekonomiji i reformama. Tada smo insistirali da najbolje što vlast može da uradi je da teži stopi od najmanje 5 odsto rasta, što bi omogućilo državi da udvostruči profit za 15-tak godina. Takođe bi se smanjio teret ekonomije koji snosi država smanjenjem kompanija u državnom vlasništvu, ali i promenama u sistemu oporezivanja… Danas sam zadovoljan što konstatujem da je Srbija napravila uspeh u delu navedenih zadataka, i mislimo da su ovi ciljevi važni, ali su važni i postupci koji vode ka njima. Dobre vesti su su da je ekonomski rast dostigao 3,5 odsto. A predviđanja su sada još optimističnija. U poslednjih pola godine rast je 4,9 odsto, što je značajan skok“, rekao je.

Ndegva je ocenio da je do toga delom doveo i rast od 26 odsto u građevinskoj industriji. „Na strani povećanja zaposlenosti takođe vidimo napredak, u poslednje pola godine oko jedan odsto više srpskih državljana je zaposleno, a stopa nezaposlenosti je sada oko 12,5 odsto, naspram više od 20 odsto pre nekoliko godina. Siromaštvo se smanjilo, ako merimo prema granici primanja. Procena je da je od 23,8 odsto tokom 2014 godine sada došlo do nivoa od 22,7 odsto prošle godine. Zadovoljni smo postignutim, ali i dalje vidimo izazove u implementaciji“, naveo je.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.