Svet

01.08.2016. 08:44

Zimo

Autor: Nova Ekonomija

Huawei treća najveća mobilna kompanija, žele da budu prvi

Svet

01.08.2016. 08:44

Samsung i Apple su najveće mobilne kompanije na mobilnom tržištu, a u Huaweiju kažu da treće mesto pripada njima.

„Želimo da budemo najveći proizvođač pametnih telefona na svetu. Biće to duga trka, ali smo strpljivi”, izjavili su nedavno predstavnici kompanije Huawei na tehnološkoj konferenciji Converge. 

Iako se njihov plan čini prilično ambicioznim s obzirom na dugogodišnje rivalstvo kompanija Samsung i Apple, Huawei je na dobrom putu da bar ugrozi vodeći par. 

Tako je u prvih šest meseci ove godine zabeležen porast isporuka pametnih telefona od 25 odsto, a isporučeno je više od 60 miliona ovih uređaja, dok je sektor potrošačke elektronike, koji uključuje i pametne telefone zabeležio porast prihoda od čak 41 odsto. 

„Tržište se konsoliduje… Trenutno su najveće tri kompanije – Apple, Samsung i Huawei. Druge kompanije će nestati u narednih tri do pet godina”, rekao je Ričard Ju, jedan od šefova Huaweija. 

Veliki porast prodaje u prvih šest meseci ove godine ostvaren je najviše zahvaljujući velikoj potražnji za njihovim telefonima na evropskom tržištu, ali pojedini analitičari ne dele optimizam da čelnicima ove kompanije. 

U drugom kvartalu ove godine dominantna kompanija na ovom tržištu bio je Samsung, koji je zauzeo skoro četvrtinu tržišta, Apple je zauzeo 15 odsto tržišta, dok je udeo Huaweija iznosio 9 odsto, a pitanje je da li će do kraja godine probiti granicu od 10 odsto globalnog tržišta pametnih telefona, piše Reuters.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.