Srbija

01.08.2016. 13:26

N1

Autor: Nova Ekonomija

Samo jedan papir ne dokazuje da oružje sa Balkana nije završilo u Siriji

Srbija

01.08.2016. 13:26

Novinarka BIRN-a Jelena Ćosić izjavila je u Novom danu televizije N1 da zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope nisu izvršile dovoljno provera da li naoružanje koje izvoze na Bliski istok završava u Siriji.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP), nakon jednogodišnjeg istraživanja, objavile su izveštaj o izvozu oružja iz zemalja Srednje, Jugoistočne i Istočne Evrope, koje je pokazalo da je od 2012. godine do danas, iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Slovačke, Srbije i Rumunije u Saudijsku Arabiju, UAE, Jordan i Tursku izvezeno oružja i municije u ukupnoj vrednosti od 1,2 milijarde evra. 

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da je to naoružanje , kroz određene kanale u Turskoj i Jordanu, većim delom završilo u ratom zahvaćenoj Siriji.

„Oružje jeste zasigurno završilo tamo. Pratili smo socijalne mreže, došli smo do toga da postoji preko 50 objava u kojima stoji da se oružje sa ovog podneblja tamo koristi“, rekla je Jelena Ćosić gostujući u jutarnjem programu televizije N1. 

Objasnila je i da se BIRN konsultovao sa stručnjacima koji su tumačenjem podataka utvrdili da deo oružja jeste proizveden u Srbiji, da ima dosta starog oružja, ali da se nađe i po koji komad koji je proizveden u skorije vreme, pa sve i do 2015. godine.

Novinarka BIRN-a istakla je da je reč o zvaničnom izvozu, a ne nekakvom švercovanju oružja, i da za sve postoje potpisane dozvole u toj vrednosti. Ono što izostaje je, kako kaže, kontrola krajnje destinacije naoružanja. 

Ćosić objašnjava da se sve zemlje navedene u istraživanju pravdaju time da imaju sertifikat o krajnjem korisniku (tzv. end user certificate). To je, kako kaže, jako bitan, ali ne i jedini neophodan stepen provere.

„Po zakonima su dužni da provere mnogo više da li postoji mogućnost da se oružje prebaci i završi negde gde ne bi smelo. Treba da izvrše jedno temeljno pozadinsko istraživanje – onih koji rade izvoz i sa kim sarađuju u tim zemljama. Drugi stepen je da zemlja prijema šalje sertifikat da je oružje primljeno, a treći nivo da neko iz diplomatskog predstavništva fizički ode na teren i proveri da li je oružje tamo završilo“, objašnjava novinarka BIRN-a.

Gošća Novog dana naglasila je i da do 2012. nijedna od navedenih bliskoistočnih zemalja nije kupovala oružje iz našeg regiona. Saudijska Arabija je npr. za sebe uvek kupovala oružje savremene proizvodnje iz zapadnih zemalja, a od 2012. i eskalacije sukoba u Siriji dolazi, kako kaže, do potrebe da se kupuje staro oružje iz zaliha zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.

„Postoji razlog zašto Saudijska Arabija to radi. Mora se proveriti koje su potrebe Saudijske Arabije. Jedan papir jeste ključan, ali nije dovoljan“, ističe Ćosić.

Ona kaže da je na istraživanju radio veliki broj novinara kako iz zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, tako i iz drugih zemalja koji su kontaktirani zbog provere podataka. 

Kao i u svakom ozbiljnom novinarskom radu, postojala je gomila prepreka, kaže novinarka BIRN-a i objašnjava da su se države ponašale kao da su podaci o izvozu oružja i dalje službena tajna.

Novinarka BIRN-a je istakla i da je veliki problem što u mejnstrim medijima u Srbiji nema istraživačkog novinarstva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.