Srbija

06.07.2023. 12:14

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Alstom zainteresovan za projekte gradskih železnica u Beogradu

Pixabay

Srbija

06.07.2023. 12:14

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da Srbija samo ove godine izdvaja 3,6 milijarde evra za oblast infrastrukture, kao i da je razvoj brzih pruga i premrežavanje i povezivanje prugama, jedan od prioriteta.

Vesić je na sastanku sa francuskom kompanijom Alstom pozvao tu kompaniju (kao i sve druge kompanije koje to žele) da se javi na tendere koji će biti raspisani u oblasti izgradnje i rekonstrukcije železnica, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Direktor za centralnu i istočnu Evropu francuske kompanije Alstom Antonio Moreno je u ime francuske kompanije, izrazio interesovanje za nastavak saradnje sa Srbijom i ulaganje u oblast železnice, pre svega, na projektu gradskih železnica i buduće veze od centra grada do beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ i budućeg Nacionalnog stadiona i izložbenog prostora EXPO 2027.

Alstom je u Srbiji već angažovan na projektu beogradskog metroa, a Moreno je naveo da je za tu kompaniju saradnja sa Srbijom od izuzetnog značaja, te da su zainteresovni za ulazak na srpsko tržište.

Prostornim planom područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona je planirana i veza tog područja sa beogradskim aerodromom „Nikola Tesla”, preko planirane trase linije BG voza (linija 4).

U tom porstornom planu se navodi da je za potrebe opsluženja Nacionalnog fudbalskog stadiona i pratećih sadržaja predviđen produžetak trase linija BG voza, na pravcima Zemun – aerodrom „Nikola Tesla“  – Nacionalni stadion (linija 4) i Nacionalni stadion  – Obrenovac (linija 7).

Beogradski metro gradiće francuske i kineske kompanije.

U januaru 2021. godine ministar finansija Siniša Mali je sa predstavnicima francuskih i kineskih kompanija potpisao Memorandum o razumevanju o izgradnji beogradskog metroa.

Memorandum je tada potpisan sa direktorom JKP „Beogradski metro i voz“ Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe „ALSTOM“ Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompanijama „Ežis rejl“ Olivijerom Buvarom i predstavnikom kompanije „Pauer Čajna“ Šje Ziđijem.

Francuski partneri treba da rade na obezbeđivanju vagonskih kompozicija i izgradnji elektromašinskih podsistema dok će, sa druge strane, kineska kompanija izvoditi građevinske radove.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.