Svet

18.08.2016. 10:12

Daily Mail

Autor: Nova Ekonomija

Helikopterima zabranjeno da preleću najveće „rupu“ na svetu

Svet

18.08.2016. 10:12

Ruski rudnik dijamanata vredan 15 milijardi evra toliko je veliki da stvara vazdušni vrtlog zbog kojeg je helikopterima zabranjeno da preleću iznad ove oblasti.

Nazvan „Dijamantski grad”, rudnik „Mir” u istočnom Sibiru dubok je 525 metara, a njegov prečnik iznosi oko jedan kilometar. 

Njegovo bogatstvo toliko je veliko da je razoreni SSSR zahvaljujući njemu nakon Drugog svetskog rata brzo postao svetska supersila, piše Daily Mail. 

Iako su operacije vezane za sam krater obustavljene 2004. godine, prokopan je niz podzemnih tunela iz kojih je 2014. godine dopremljeno više od šest miliona karata sirovih dijamanata. 

rudnik%20sibir

Avionima i helikopterima zabranjen je let vazdušnim prostorom iznad rudnika smeštenog oko 8.000 kilometara istočno od Moskve zbog nekoliko navodnih incidenata u kojima je krater počeo da usisava letelice. 

Vlasnik rudnika je ruska kompanija Alrosa, koja je u svoje najbolje vreme iskopavala gotovo četvrtinu ukupne količine sirovih dijamanata u svetu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.