Srbija

30.08.2016. 15:04

Autor: Nova Ekonomija

Nestašice citostatika u bolnicama zabrinule građane

Srbija

30.08.2016. 15:04

Nestašica lekova u bolnicama, pre svih citostatika etopsida i antibiotika vankomicina, koji se koristi kada su drugi antibiotici nemoćni u borbi sa otpornim bakterijama, zabrinula je mnoge građane navikle da ovi pojedinačni deficiti lekova budu najava većih poremećaja u snabdevanju na tržištu lekova, piše Politika.

Objašnjenja da zbog tendera kasni isporuka određenog leka ili da je proizvođač isporučio manje od ugovorenih količina, nekada su alarmna lampica da predstoje nestašice.

Međutim, nadležni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u pisanom odgovoru Politici tvrde da ne očekuje nikakve probleme u snabdevanju zdravstvenih ustanova. 

Oni kažu da su sa dobavljačima lekova potpisani „novi okvirni sporazumi, koji obezbeđuju kontinuitet u snabdevanju zdravstvenih ustanova neophodnim lekovima”.

To očigledno nije sprečilo trenutnu nestašicu citostatika „etoposida”, koji se koristi kod velikog broja obolelih od raka.

Prethodnih dana mnogi oboleli su ovaj lek kupovali sami da ne bi prekidali hemoterapiju, a to će se nastaviti i narednih dana, jer prema objašnjenjima iz Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda, ovaj lek će u Srbiju stići naredne nedelje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.