Svet

31.08.2016. 16:56

Poslovni dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Zašto ljudi pristaju na platu manju od očekivane?

Svet

31.08.2016. 16:56

Iako postoji niz razloga zbog čega želimo da radimo za neku firmu, nije tajna da će plata u skladu sa očekivanjima kandidatima biti visoko na listi prioriteta.

A kako to izgleda kada na razgovoru za posao počnu pregovori o plati, MojPosao je istražio u anketi sprovedenoj na više od 1600 ispitanika.

Čak 45 odsto ispitanika spremno je da pristane na platu koju im poslodavac ponudi, čak i ako je niža od očekivane. Iako nisu zadovoljni time, ispitanici tvrde da ‘nemaju izbora’ ili pak pristaju na nižu ponudu nadajući se da će plata vremenom i premašiti njihova očekivanja. 

„Mislim da je u Hrvatskoj mogućnost pregovaranja o visini plate retka i da bi za većinu poslodavaca takvo pitanje bilo kraj razgovora“, kaže jedan od ispitanika, dok jedna ispitanica otkriva pravi razlog zbog kojeg prihvata ponudu nižu od očekivane: 

„Zaposlena sam, imam bar nekakva primanja, a onda ću lakše tražiti novi posao „. 

Nešto manje ispitanika (33%) pregovaraće dok ne postignu željenu platu, a ukoliko im to ne pođe za rukom neće prihvatiti posao. To su uglavnom ispitanici koji imaju posao i spremni su da ga promene u ime veće plate. 

„Uvek treba pregovarati, a naročito ukoliko mislite da posedujete sve kompetencije ili bar većinu od onih koje poslodavac traži“, smatra jedan od ispitanika, a drugi tvrdi da nikada ne bi smeli pristati na platu koja nas potcenjuje te savetuje: „Ukoliko misliš da vrediš 10 evra po satu, nikako ne pristaj na osam, a 9 evra prihvati ukoliko ti se obeća da ćeš s vremenom dobiti 10 evra po satu „. 

Najmanje ispitanika (22%) pokušaće da pregovara, ali ukoliko ne postignu željenu ponudu tj. platu, pristaće na nižu. Ispitanici će uglavnom pristati na nižu ponudu ukoliko posao sam po sebi ima niz drugih prednosti. 

„Ako je razgovoru o plati prethodio uspešan dogovor oko svih ostalih uslova, pristaću na nižu ponudu“, objašnjava ispitanik dok drugi kaže da će pristati na nižu ponudu ‘ukoliko je radna okolina zdrava i bolja od prethodne’.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.