Srbija

05.09.2016. 14:15

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Nijedna banka u Srbiji ne nudi studentski kredit

Srbija

05.09.2016. 14:15

Dok studiranje u Srbiji postaje sve skuplje, a roditelji sve nemoćniji da deci finansiraju četvorogodišnje školovanje, brucoš prepušten sam sebi nema nikakve šanse da samostalno otplati studije jer ni jedna banka u Srbiji ne nudi studentski kredit.

Krediti za studiranje, redovan način finansiranja studija na Zapadu, i koji se vraćaju godinama po zapošljavanju, u Srbiji ne postoje. Studenti takođe o ovome ne znaju gotovo ništa, niti pokušavaju da sami plate školovanje, na odloženo.

Član Ekonomske akademije nauka, prof. dr Mlađen Kovačević, kao razlog zbog kojeg banke ne nude „studentske kredite“ vidi rizičnost posla.

„Nekoliko je razloga zbog kojeg banke nemaju u svojoj ponudi studentske kredite. Najveći je taj što banke nemaju poverenje u kreditnu sposobnost tih mladih ljudi. Oni posle studija često ne mogu da nađu posao kojim bi mogli da otplate te kredite i banke zbog toga ne žele da se upuštaju u ovaj vid finansiranja“, kaže profesor Kovačević.

On pored ovog, kao jedan od razloga navodi i dugo studiranje. 

„Studije ovde i dalje traju dugo, one su često teške i sve su to faktori koji ukazuju da je davanje ovakvih kredita i dalje rizično“, dodaje.

Profesor Zoran Grubišić kaže da banke u svojim ponudama imaju „studentske kredite“ ali su oni daleko on onih kakvi postoje u SAD.

„Banke nude neke povoljnosti za studente, ali ovakvo finansiranje je slično običnom kreditiranju i ne liči na zapadni sistem kreditiranja studenata. Banke u tome vrše svoju kalkulaciju i predviđanje rizika i verovatno ne vidi da bi to bilo isplativo“, kaže Grubišić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.