Svet

06.09.2016. 00:12

Jutarnji list

Autor: Nova Ekonomija

VEROVALI ILI NE: Ugostitelj na Jadranu već godinama nije menjao cenu kafe

Svet

06.09.2016. 00:12

Uživanje na jadranskoj obali zadnjih godina je sve skuplje. Odlazak u restorane i izlasci za veliki broj gostiju postali su luksuz koji retko mogu priuštiti.

Kafa u kafićima je posebna priča. Kafa s mlekom u Hrvatskoj može da košta 12, 14, pa i 16 kuna (od 200 dinara pa i više), ali i 25 kuna nije retkost (oko 400 dinara)

I zato je jadranska kafa za pet kuna – espreso samo četiri (oko 65 dinara) – vest. 

Kuva je, po istoj ceni van sezone i u špicu, Antonio Klarić iz Nove Gradiške. 

Skuvao ih je nebrojeno, cena je već godinama ista, a nakon deset godina porodičnog ugostiteljstva Klarići su ove sezone u Pirovcu otvorili i restoran brze hrane. 

Cene za jadranske „uslove” ponovo pristojne, hamburger 19, hot dog 12, mali ćevapčići 20, veliki 30 kuna, piše Večernji list. 

Skromna i za jadransko ugostiteljstvo pomalo netipična porodica ovog leta je zaposlila i 13 radnika, od rodbine, kako kaže Antonio, do klasičnih sezonaca iz Pirovca, okoline Zagreba i Slavonije. 

Mlađani vlasnik kafića u kom se pije jedna od najjeftinijih kafa na Jadranu sa posebnim ponosom ističe da nikome ništa ne duguju. 

Sve plate, iznajmljivanje prostora i druge račune podmiruju na vreme, a uprkos niskim cenama u lokalu, kaže, zaradi se dovoljno i za zimske mesece kad nema posla. Jasno mu je i zašto takva matematika, da se ne grabi od gosta i ne pljačka, ne funkcioniše kod svih. 

„Mislim da je najvažnije znati dobro raspolagati sa novcem. No, čim malo zarade, mnogi odmah počnu da troše, rastu im apetiti, kupuju nova auta i slično. Mi ne težimo luksuzu, zarađujemo dovoljno da pristojno živimo”, kaže Antonio. 

„Uostalom, šoljica kafe proizvod je koji nas košta nešto više od jedne kune, zar nije dovoljna marža od 300 odsto? Nama je dovoljno”, kaže Antonio, koji nerado govori o jadranskoj skupoći i primerima bezobrazno visokih cena.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.