Svet

06.09.2016. 11:21

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Ekspert Svetske banke upozorio na opasnost od sajber napada na banke

Svet

06.09.2016. 11:21

Ekspert Svetske banke Akviles Almansi upozorava na opasnost od finansijske krize prouzrokovane sajber napadima, te da rukovodioci banaka nisu pripremljeni na takve pretnje.

„Masivni sajber napad na Centralnu banku Bangladeša preko međunarodne Swift mreže, koji je imao za cilj da se dospe do milijarde dolara, a na kraju je izazvana šteta u visini od 80 miliona dolara, početkom ove godine, ukazao je na ovu opasnost“, rekao je on bečkom dnevniku Standard. 

Almansi ističe da bi hakeri mogli da blokiraju bankomate jedne zemlje na jedan dan, a potom bi milioni građana mogli pokušati da novac skinu sa bankovnih računa, zato što ne veruju više u finansijski sistem.

Takođe i vesti o masovnim gubicima nacionalnih banaka mogle bi izazvati takvu reakciju i ekonomije uvesti u haos, upozorava on.

„Vlasti moraju početi da se pripreme za ove scenarije pretnji“, poručuje Almansi.

Većina nacionalnih banaka i veće banke su već bile žrtve većih hakerskih napada i pokušaja prevare preko interneta, ali najmanji broj od njih se priprema, kako kritikuje Almansi, za megakrizu.

„Bankari centralne banke i šefovi banaka vide sajber bezbednost kao problem koji treba da bude delegiran IT ekspertima. Međutim to je velika greška“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ako se ustanovi da je internet struktura jedne velike banke pogođena sajber napadom, onda šefovi moraju da odluče da li će čitav sistem biti isključen kako bi se greška pronašla.

Većina visoko rangiranih bankara, kako dodaje, nije pripremljena na ovakve odluke, jer im nedostaje tehnološko iskustvo.

„Takođe moraju biti spremni da razgovaraju sa ljudima, koji ih uobičajeno izbegavaju, na primer vojska i obaveštajne službe“, uveren je Almansi.

On smatra da se tek, kada jedna nova generacija, koja je IT obučenija, dođe na čelo banaka, može računati na poboljšanja, ali dodaje da to može predugo potrajati.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.