Srbija

13.09.2016. 15:58

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Benedikt: Nema šanse da Srbi koji dolaze u države EU tamo i ostanu

Srbija

13.09.2016. 15:58

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je da za one koji dolaze iz Srbije i žele da ostanu u državama EU nema šanse za to.

On je istakao da će oni „na jedan ili drugi način“ biti vraćeni u Srbiju.

Kako je rekao, EU je veoma usredsređena na problem migracija, navodeći da to treba posmatrati sa dva aspekta – jedan su migracije sa područja razrušenih i opustošenih ratom, dok se u drugom slučaju govori o azilantima iz Srbije. 

„Za one koji dolaze iz Srbije, njihove šanse za ostanak u državama EU su praktično nula i na jedan ili drugi način oni će biti vraćeni u Srbiju. Pitanje je na koji se način vlasti u Srbiji bore sa problemom povratnika i kako im obezbediti dostojanstven život“, rekao je Benedikt novinarima u pauzi skupa Beogradski dijalozi, koji se održava u Skupštini grada. 

On je podvukao da EU podržava Srbiju, kako ekspertizom u toj oblasti, tako i sredstvima koja izdvaja na pomoć, navodeći da je najosetljivija grupa romske populacije. 

„EU je do sada izdvojila 11,5 miliona, a u budućem periodu izdvojiće još 20 miliona evra u te svrhe“, rekao je Benedikt. 

O rešavanju problema migranata koji se vraćaju u Srbiju, kako kaže, razgovara sa ministrom Vulinom, potpredsednicom vlade Zoranom Mihajlović, komesarom za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem. 

Ističe i da je potrebno obezbediti pristojan život, usredsrediti se na obrazovanje, uslove stanovanja i zapošljavanje kako bi se rešili problemi povratnika. 

„Očekujemo i Akcioni plan u kontekstu poglavlja 23, na kojem bismo mogli zajedno da radimo, a što je važno za obezbeđivanje njihovog pristojnijeg života“, rekao je Benedikt.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.