Srbija

16.09.2016. 11:35

FoNet

Autor: Nova Ekonomija

Davenport: Srbija je najveći primalac fondova EU na Balkanu

Srbija

16.09.2016. 11:35

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da je Srbija najveći primalac fondova EU na Balkanu, možda i u svetu.

On je dodao da Delegacija u bliskoj saradnji sa vlastima Srbije realizuje oko 600 projekata.

Davenport je rekao da se ne sme zaboraviti da odgovorni za spovođenje i izradu, evaluaciju i raspodelu IPA fondova u stvari raspolažu novcem poreskih obveznika EU, pokušavajući da transformišu društva regiona, kako bi bila spremna za pristupanje Uniji.

Davenport je ukazao da su nedovoljno jasan strateški okvir i administrativni kapaciteti Srbije među ključnim izazovima u korišćenju pretpristupnih fondova EU (IPA).

„Ima previše strategija koje nisu nužno usklađene pa je izdvajanje prioriteta ponekad dugotrajan proces“, rekao je Davenport na konferenciji o upravljanju IPA fondovima koju su organizovali Skupština Srbije i Evropski parlament.

Davenport je rekao da bi postavljanje jasnijih ciljeva bilo korisno i da misli da Vlada Srbije radi na tome.

On je dodao da je važno raditi i na jačanju kapaciteta za apsorpciju IPA fondova kako zbog toga što je Srbija preuzela odgovornost za procedure za korišćenje tih fondova, tako i zbog priprema za trošenje evropskih fondova koje će moći da koristi kada postane članica EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao da će u narednom periodu fondovi biti korišćeni za razne sektore s tim što će više novca biti izdvojeno za ekologiju i energetiku. Devenport je rekao da će se i dalje ulagati u unapređenje vladavine prava i u integraciju osetljivih kategorija stanovništva, poput interno raseljenih osoba i Roma.

Zamenica direktora Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić rekla je da je za period 2014-2020. blago uvećan budžet IPA za Srbiju na malo više od 1,5 milijardi evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.