Srbija

17.09.2016. 07:36

Autor: Nova Ekonomija

Janković: Proizvoljni navodi da sam u emisiji započeo političku kampanju

Srbija

17.09.2016. 07:36

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je kao „potpuno proizvoljne“ navode pojedinih medija da je učešćem u televizijskom serijalu „Moje pravo“, koji se bavi ljudskim pravima i institucijama nadležnim za njihovu zaštitu, započeo kampanju za predsedničke izbore.

Janković je u saopštenju naveo da je u skladu sa odredbama Zakona o zaštitniku građana i nizom relevantnih međunarodnih dokumenata, institucionalna obaveza svakog ombudsmana da upoznaje građane sa njihovim pravima, kao i sa nadležnostima i radom Zaštitnika građana.

„Zaštitnik od prvog izbora na dužnost, 2007. godine, sprovodi sve vrste edukativno-informativnih aktivnosti koje građane približavaju tematici ljudskih prava i instituciji Zaštitnika. Tako je i učestvovao u snimanju serijala ‘Moje pravo’ nezavisne produkcijske kuće, koji kroz ilustrovanje javno dostupnih slučajeva iz prakse Zaštitnika, upoznaje građane sa pravima i institucijama nadležnim za njihovu zaštitu“, stoji u saopštenju.

Ombudsman je naveo da, prema njegovim saznanjima, nijedna epizoda serijala u kome učestvuju i drugi nezavisni državni organi i državni službenici ali i javne ličnosti, nije do sada emitovana.

„Producentkinja serije objavila je na internetu kratak isečak iz jedne od epizoda, u kome Zaštitnik objašnjava šta je njegov posao i poziva građane da mu se, u skladu sa zakonom, obrate u slučaju da smatraju da su im prava prekršena. Pokušaj da se to predstavi predsedničkom kampanjom potpuno je proizvoljan. U suprotnom, to bi značilo da predsedničku kampanju vode i druge osobe u serijalu, kao i brojni ombudsmani u svetu koji na sličan nači predstavljaju svoj rad građanima“, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić prozvao je Jankovića da vodi političku kampanju.

„Ne glasa narod za spotove, nego za težak rad, marljivost i odgovornost, ne za lenčarenje“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja o navodnoj kampanji Zaštitnika građana za predsedničke izbore novinarima koje je poveo da prate njegovu posetu Francuskoj.

„Vidim da ima mnogo kandidata, svi su već postali predsednici, pobednici, ali postoji jedna mala stvar, još da pobede na izborima“, rekao je Vučić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.