Srbija

19.09.2016. 10:05

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Po preporuci Svetske banke usvojen model za sprečavanje odliva mozgova

Srbija

19.09.2016. 10:05

Na osnovu preporuke Svetske banke, Vlada je usvojila model kako bi se timski radilo na kreiranju mera koje se tiču zapošljvanja mladih i prevencije odliva mozgova. Ključ u partnerstvu obrazovnih institucija i privatnika, poručuju nadležni.

Ivan Sekulović iz Vladinog tima za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se mora olakšati prelaz mladih iz sveta obrazovanja u svet rada.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 200.000 mladih je nezaposleno – što je oko 36 odsto, dodao je Sekulović.

Prema njegovim rečima, taj procenat svrstava Srbiju u sam evropski vrh nezaposlenosti mladih.

„U poslednje dve godine imamo pozitivne trendove, ali oni nisu održivi jer mladi planiraju posao u regionu, svetu“, istakao je Sekulović.

Vladin tim će praviti jasne planove kako da nezaposlenost dostigne evropski nivo od 15 odsto.

„Pokušaćemo da napravimo partnerstvo između obrazovnih institucija i privatnika“, naveo je Sekulović. 

Kako je rekao, već nekoliko godina se sprovode aktivne mere politike zapošljavanja, ali one ne daju efekte, a budžetska ulaganja su nedovoljna.

„U uslovima kada je makroekonomska stabilnost ostvarena, imamo prostor da ulažemo u nove modele – studentske prakse, studentske poslove, partnerstva sa biznis-zajednicom. Ovo se tiče i resora prosvete, privrede, finansija“, istakao je Sekulović.

Kao deo nacionalnog dijaloga za podsticanje zapošljavanja mladih u Srbiji, biće održana konferencija pod nazivom Pakt za mlade. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.