Srbija

20.09.2016. 11:58

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Vujović: Novi set poreskih zakona do kraja godine

Srbija

20.09.2016. 11:58

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da će do kraja godine biti spreman set poreskih zakona koji se tiču PDV, akciza, poreskog postupka i poreza za imovinu.

On je na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o unapređenju uslova za poslovanje kazao da će biti malo vremena za raspravu o predloženim zakonima čija će primena početi od iduće godine, a da će se prvi parametri budžeta za 2017. godinu znati tek od 15. novembra.

Vujović je kazao i da će do kraja godine Skupštini Srbije biti dostavljeni i predlozi zakona koji će omogućiti elektronsku prijavu svih poreza. 

„Radiće se i poseban zakon o naknadama kao i novi zakon o finansiranju lokalnih samouprava koji će biti osnova za jednu zdravu politiku“, istakao je ministar finansija i dodao da će biti ujednačeni propisi na lokalu i uvedene stimulacije kako bi lokalne samouprave stvarale više prihoda. 

On je podsetio da su započeti procesi na organizovanju igara na sreću zasnovanih na fiskalnim računima čija je suština da ljudi traže račune i time spreče sivu ekonomiju i utaju PDV-a. 

Kako je objasnio, lokalne samouprave će takođe učestvovati u toj igri i za uspešno sprovođenje poreske politike dobijati kao nagradu neko javno dobro ili besplatan internet. 

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić je kazala da će do kraja godine matične knjige biti u elektronskom obliku. 

„Prioritet je uvođenje elektronske uprave i što više elektronskih servisa za građane i privredu“ rekla je ona i dodala da su već pokrenuti neki od tendera koji će to omogućiti. 

Ministraka je ukazala da do sada nisu postojale elektronske baze podataka u delu javne uprave, što je bilo prepreka za uvođenje elektronskih usluga. 

Plan je, kako je naglasila, da sve usluge koje pruža državna uprava mogu da se dobiju preko mobilnih telefona, što će značajno unaprediti život građana i poslovanje privrede.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.