Srbija

20.09.2016. 13:04

Autor: Nova Ekonomija

Knežević: Kompanije iz SAD-a će uložiti 20 miliona evra u auto-industriju i IT sektor

Srbija

20.09.2016. 13:04

Ministar privrede Goran Knežević kaže da do kraja godine očekuje da američki investitori u Srbiji ulože oko 20 miliona evra u auto-industriju i IT sektor, što će otvoriti oko 2.000 radnih mesta.

Knežević je, govoreći na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji „Četvrto prolazno vreme“, rekao da je Srbija na dobrom putu ekonomskog oporavka, a ispravnim vođenjem ekonomske politike je otvorila vrata investitorima.

„Vlada je u poslednje dve godine ostvarila veliki uspeh. Ostvaren je budžetski suficit od preko 35 milijardi dinara, a u prvih šest meseci stopa rasta je 2,9 odsto i, što je najvažnije, ta stopa će biti održiva u narednom periodu“, rekao je Knežević u uvodnom obraćanju.

Prema njegovim rečima, uz odlične makroekonomske pokazatelje do kojih je dovela politika vlade, smanjena je i stopa nezaposlenosti na 16 odsto. 

„Kompanije su to uočile i zato ulažu. Kompanije iz SAD su najveći ‘neevropski’ investitori kod nas, a ohrabruje što ulažu i posebno što reinvestiraju dobit. Uspostavili smo odnos poverenja, i poslali poruku da razmišljamo o dugoročnom napretku“, rekao je ministar.

On je najavio rad  na uređenju regulatornog okvira u cilju unapređenja, sigurnosti poslovanja.

„Sve to čini Srbiju atraktivnom destinacijom za strane direktne investicije i to je doprinelo da poslednji put na Duing biznis listi Svetske banke napreduje za 32 mesta. Danas je Srbija na toj listi na 59. mestu. Na tome nećemo stati“, rekao je.

Naveo je da Srbija ima kvalitetnu radnu snagu, najmanje operativne troškove u regionu, kao i ugovore o slobodnoj trgovini sa brojnim zemljama, poput SAD, EU, Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, potpisnicama CEFTA sporazuma…

„Ministarstvo i vlada realizuju aktivnosti na poboljšanju poslovne klime, završavamo auto-puteve koji nisu rađeni preko 30 godina, uklanjamo sve barijere koji ugrožavaju poslovanje. Drago mi je što ste zadovoljni poslovanjem u Srbiji, vaše zadovoljstvo je naš uspeh i značiće nam da se vaš glas čuje i kod vaših kolega“, zaključio je Knežević i dodao da su i prava ulagača sada zaštićena zakonom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.