Srbija

20.09.2016. 13:35

Autor: Nova Ekonomija

Predvidivo i stabilno poslovno okruženje je preduslov za rast i investicije

Srbija

20.09.2016. 13:35

Reforma i poboljšanje efikasnosti državne uprave, predvidivost izmene poreskih zakona, smanjenje parafiskalnih nameta i reforma Poreske uprave, potom reforme zdravstva i obrazovanja ključne su teme i ciljevi koje privreda očekuje od nove Vlade Srbije, prema istraživanju poslovne klime i poverenja investitora sprovedenom ovog leta među kompanijama članicama Američke privredne komore u Srbiji (AmCham). 

Istraživanje takođe ukazuje na potrebu za merama za olakšavanje spoljne trgovine kao i stabilniju politiku zaštite životne sredine, dalje smanjenje sive ekonomije i uspostavljanje jednakih uslova poslovanja za sve, ali i veći fokus na e-Upravi kao načinu da se poboljša efikasnost administracije.

Zaključci istraživanja su predstavnicima Vlade predstavljeni na konferenciji pod nazivom Četvrto prolazno vreme, koju je AmCham organizovao po četvrti put. 

„Opšte zadovoljstvo poslovnom klimom je umereno. Delimično do umereno zadovoljno je 84% članova AmCham-a, dok 68% očekuje unapređenje u sledeće četiri godine odnosno do kraja mandata trenutne Vlade“, navode iz Američke privredne komore.

Da bi došlo do rasta, kompanije iz članstva AmCham-a izdvajaju neophodne preduslove: povećanje predvidivosti poreskog i neporeskog sistema uz reformu Poreske uprave, dalje smanjenje sive ekonomije, reformu državne uprave i što šire uvođenje e-Uprave, reformu zdravstva, mere za olakšavanje spoljne trgovine, reformu regulative zaštite životne sredine i reformu obrazovanja. 

„Reforme koje su u istraživanju ocenjene kao uspešne su izmene Zakona o radu, smanjenje administracije za građevinske dozvole, smanjenje nesolventnosti kroz izmenu regulative stečaja i izvršenja dok su kao najgore ocenjene reforma javnih preduzeća, nedavna reforma javnih nabavki i započeta pa napuštena reforma parafiskalnih nameta“, navode.

Članovi AmCham-a ostaju oprezni optimisti kada je u pitanju rast i zapošljavanje i tu njih 61 odsto očekuje rast u poslovanju, 50% očekuje da će taj rast zahtevati i dodatno zapošljavanje u naredne dve godine, dok 40% članstva prognozira rastući trend, ne samo u njihovoj kompaniji već u celoj industriji iz koje dolaze.

„Rezultati istraživanja predstavljaju veoma vredne podatke jer odražavaju percepciju 196 najuspešnijih američkih, međunarodnih i lokalnih kompanija koje posluju u Srbiji, čiji je ukupan prihod u 2015. godini u zemlji iznosio oko 11 milijardi evra i koje zapošljavaju 100.000 građana Srbije. Određeni, ne mali, rezultati su postignuti, ali put do željenog poslovnog okruženja je još uvek dug. Zbog toga smatramo da je sada važnije nego ikad da Vlada i privreda rade u maksimalnom mogućem saglasju“, naglasio je u uvodnom izlaganju Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.

U panel diskusiji su učestvovali Dušan Vujović, ministar finansija, Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Dragana Marković, direktorka Poreske uprave, kao i Zoran Petrović, predsednik AmCham-a i Vera Nikolić Dimić, izvršna direktorka AmCham-a u ulozi domaćina i moderatora panela.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.