Priče i analize

29.08.2016. 14:31

Forbes

Autor: Nova Ekonomija

TOP 5: Najbogatije žene u svetu tehnologije

zhou%20qunfei

Prema Forbsovoj listi, u top 100 najbogatijih osoba u svetu tehnologije našlo se samo pet žena.

Broj milijardera u svetu i njihovo bogatstvo premašuju dosadašnje rekorde. Prema podacima kompanije Wealth-X, koja se bavi istraživanjem tržišta, zabeležene su 2.473 osobe čije se bogatstvo procenjuje na minimalno milijardu dolara.

Isto istraživanje pokazalo je sve veći jaz između muškaraca i žena. Naime, na Forbsovoj listi 100 najbogatijih osoba u svetu tehnologije, našlo se samo pet žena – dve Amerikanke, dve koje žive i rade u Hong Kongu i jedna iz Velike Britanije. 

Njihova prosečna neto vrednost je 3.6 milijardi dolara, što je znatno ispod 8.9 milijardi, kolika je prosečna neto vrednost cele liste.

Najbogatija žena u svetu tehnologije je Zhou Qunfei, čija se neto vrednost procenjuje na 6.4 milijardi dolara. Qunfei je većinska vlasnica kompanije Lens Technology, koja proizvodi ekrane za mobilne telefone i tablete. 

Rođena je u siromašnoj porodici u Kini, a pre nego što je osnovala svoju kompaniju, radila je u fabrici stakla. 

Na drugom mestu nalazi se Denise Coates, osnivačica onlajn alata za kockanje – Bet365. Njena neto vrednost procenjuje se na 3.8 milijardi dolara.

Na trećem mestu nalazi se Lam Wai Ying, koja se prvi put našla na ovoj listi. Njena neto vrednost procenjuje se na tri milijarde dolara. Kao i Zhou, i ona radi u Hong Kongu, a ima sličnosti i u kompanijama koje vode. 

Naime, Wai Ying nalazi se na čelu kompanije Biel Crystal Manufactory koja proizvodi ekrane za mobitele, a jedan od njihovih najvećih klijenata je Apple. 

Judy Faulkner osnovala je Epic Systems kompaniju, koja programira medicinske softvere, 1979. godine. Kompanija je opstala do danas, a Faulkner se procenjuje na 2.7 milijardi dolara. 

Meg Whitman je jedina žena na ovoj listi koja se obogatila vodeći razne kompanije, umesto ostalih koje su osnovale kompanije. Radila je u Walt Disneyju i eBayju pre nego što je preuzela posao u HP-u. Njena vrednost procenjuje se na 2.2 milijardi dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.