Priče i analize

23.09.2016. 15:02

Hacked.com

Autor: Nova Ekonomija

Petnaest najozloglašenijih hakera svih vremena

anonimus

Zahvaljujući nekoliko hakerskih napada poslednjih godina koji su privukli veliku pažnju, hakeri su postali jedna od popularnijih društvenih tema. Ne volimo ih naravno kada nam zagorčaju život, ali su zato stekli velike simpatije nakon hakiranja Sonyjevih e-mailova što je dovelo do niza skandala i ostavki. 

Grupa koja je zaintrigirala javnost su za sada još uvek nepoznati hakeri koji su od 2013. iz sto banaka i finansijskih institucija ukrali milijardu dolara, a o kojima se više detalja saznalo tek kasnije.

Hakeri su na sebe skrenuli pažnju nakon što su prošle godine provalili u iCloud naloge holivudskih zvezda, poskidali njihove golišave fotografije i objavili ih na internetu.

Hakeri naravno imaju svoja imena, bilo da je reč o pojedincu ili grupi, a ovo je 15 najozloglašenijih.

Adrian Lamo (The Homeless Hacker)

Za Lama se čulo nakon što je hakovao sistem New York Timesa, Googlea, Yahooa i Microsofta, nakon čega je uhapšen 2003. Bio je poznat pod imenom The Homeless Hacker jer je napade izvodio iz kafića i knjižara.

Jeanson James Ancheta (Resilient)

Ancheta je prvi haker koji je optužen zbog slanja ogromne količine spama i to na način da je prvo „rxbotom“ zarazio oko 500.000 kompjutera u celoj Americi, uključujući i računare američke vojske, te ih iskoristio za hakerske napade. Takvu uslugu je počeo da nudi svojim klijentima, a uhapšen je 2005. nakon što se ispostavilo da je jedan njegov klijent agent FBI-ja.

ASTRA

Haker poznat kao ASTRA nikada nije javno identifikovan, ali se pretpostavlja da je reč o 58-godišnjem matematičaru koji je uhapšen 2008. Grčke vlasti tvrde da je pet godina hakovao sve sisteme avio kompanije Dassault. U tom periodu je ukrao informacije o oružanoj tehnologiji koju je kompanija razvijala za borbene avione i prodao te informacije raznim zemljama.

Owen Thor Walker (AKILL)

Walker je vodio celu jednu hakersku mrežu koja je provalila u 1.3 miliona kompjutera i u bankovne račune sa kojih je ukradeno više od 20 miliona dolara. Imao je samo 17 godina kada je počeo sa krađama.

Kevin Poulsen (Dark Dante)

Poulsen je prvi Amerikanac kome je zbog hakerskih napada zabranjen pristup internetu i kompjuterima nakon što je pušten iz zatvora. Kasnih osamdesetih i ranih devedesetih Poulsen je hakovao telefonske linije. Postao je poznat nakon što je hakovao telefon radio stanice KIIS FM u Los Anđelesu kako bi bio 102. slušalac koji se javio u program jer je taj redni broj na nagradnoj igri osvojio Poršea. Bio je pet godina u zatvoru, a danas piše u Wiredu.

kevin%20pulsen

Albert Gonzalez (CumbaJohnny, Segvec, SoupNazi, KingChilli)

Gonzales je osnivač sajta shadowcrew.com koji je imao 4.000 članova. Članovi su mogli da kupuju i prodaju ukradene bankovne račune i pasoše, vozačke dozvole, kreditne kartice, potvrde o rođenju, zdravstvene knjižice i mnoge druge dokumente. Između 2005. i 2007. ukrali su i prodali više od 170 miliona kreditnih kartica, a kada je uhapšen, Gonzales je bio vlasnik 15 lažnih bankovnih računa. Još uvek služi zatvorsku kaznu i neće izaći do 2025.

Kevin Mitnick (The Condor, The Darkside Hacker)

Mitnick svoje hakerske zgode nikad nije nazivao hakovanjem, već društvenim inžinjeringom. Počeo je sa 15 godina i to tako da je hakovao sistem javnog autobusa u Los Anđelesu, odnosno sistem poništavanja karata. Završio je zatvoru 1995. godine, a do tada je već hakovao Nokiu, IBM, Motorolu i brojne druge kompanije. Osuđen je na 12 meseci, ali je stavljen u samicu jer je sudija smatrao da je preopasan i da preko telefona može doći do kodova za aktiviranje nuklearnih glava.

Jonathan James (c0mrade)

James je bio prvi osuđeni maloletnik zbog hakovanja u SAD-u. Počeo je sa 15 godina hakujući sisteme institucija kao što je NASA i Ministarstva obrane. Ukrao je softvere u vrednosti od 1.7 miliona dolara, a NASA je zbog njegovih upada morala sve svoje sisteme zatvoriti na tri nedelje.

Vladimir Levin

Levinova priča podseća malo na Casino Royale. Sa trojicom prijatelja hakirao je bankovne račune Citibanka i na svoj račun prebacio 10.7 miliona dolara. Sve je radio u svom stanu u Sankt Petersburgu i to ne koristeći se internetom već telekomunikacionim vezama. Naime, prisluškivao je razgovore klijenata i zapisivao njihove PIN-ove koje su otkrivali u razgovorima. Banka je uspela da vrati samo 400.000 dolara. Nakon što je proveo tri godine u zatvoru iz kojeg je izašao 2001. godine, nestao i ni danas se ne zna gde se nalazi.

Gary McKinnon (Solo)

Solo je hakovao stotinjak servera američke vojske i NASA-e između 2001. i 2002. Američka vlada je potrošila skoro milion dolara kako bi nadoknadila štetu koju je počinio, a sve je radio iz stana svoje devojke u Londonu. Danas živi u Velikoj Britaniji.

geri%20mekinon

Michael Calce (Mafiaboy)

Na prelazu u novi milenijum pokrenuo je niz napada na Amazon, CNN, eBay, Yahoo i Dell. Potragu za njim lično je naredio Bil Klinton i vrlo brzo je uhapšen, a dobio je uslovnu kaznu od osam meseci jer je bio maloletan.

Matthew Bevan i Richard Pryce

Britanski hakerski duo 1994. je nekoliko nedelja bez prestanka napadao servere Pentagona. Presretali su tajne poruke američkih agenata koje su slali u Severnu Koreju, a Pentagonu je najveći problem bio to što nikako nisu mogli da shvate napadaju li ih hakeri iz Severne Koreje ili domaći. Uhapšeni su godinu dana kasnije.

Syrian Electronic Army

Ovo je jedinstvena grupa koja se pojavila 2011. i podržavali su režim Bashara al-Assada. Iako se ne radi o previše sofisticiranoj grupi, napali su čitav niz visokoprofilisanih organizacija i stotine portala. 

Lizard Squad

Lizard Squad je najpoznatiji u gejmerskim krugovima. Prošle godine su srušili igračku mrežu Playstationa i Xboxa, a osnovani su u krajem 2014. godine. Nekoliko su puta srušili Facebook i Instargram, te u međuvremenu zapretili da će objaviti gole fotografije Taylor Swift. Do sada su uhapšena dva člana ove grupe.

anonimus%2002

Anonymous

Možda najbolja hakerska grupa koja se ikada pojavila. Osnovani su 2003. na 4chanu, a do 2008. su se uglavnom zafrkavali i „trolovali“, a nakon toga su krenuli sa organizovanim napadima na finansijske i političke institucije. No, prva meta pre sedam godina bila im je Sajentološka crkva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.