Svet

27.09.2023. 19:45

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Evropska unija smanjila uvoz energenata

Foto: Pixabay

Svet

27.09.2023. 19:45

Evropska unija je u drugom kvartalu 2023. godine smanjila uvoz energenata za 39,4 odsto kada se posmatra vrednost uvezenih energenata, dok je u pogledu neto mase (težine izražene u tonama) uvoz energenata opao za 11,3 odsto

Uvoz opada drugi kvartal za redom, navodi Eurostat, jer je i u prethodnom, prvom kvartalu ove godine, zabeležen pad uvoza energenata – za 26,5 odsto u pogledu vrednosti uvezenih enegrenata i 6,1 odsto u pogledu neto mase.

Uvoz naftnih derivata iz Rusije je sa mesečnog proseka od 8,7 miliona tona u drugom kvartalu 2022. godine pao na 1,6 miliona tona u drugom tromesečju ove godine – što je pad od 82 odsto.

Nasuprot tome, za 5,8 miliona tona je porastao uvoz naftnih derivata iz drugih zemalja koje se nalaze van EU, odnosno uvoz naftnih derivata iz drugih zemalja je porastao sa 31,5 miliona tona na 37,3 miliona tona.

Uvoz prirodnog gasa iz Rusije pao je sa prosečnih 5,1 miliona tona u drugom kvartalu 2022, na 2,5 miliona tona u drugom kvartalu 2023.

Evropska unija je prošle godine donela nekoliko paketa sankcija usmerenih ka Rusiji, nakon što je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu. Ti paketi sankcija su direktno ili indirektno uticalni na trgovinu naftom i prirodnim gasom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.