Srbija

26.09.2016. 16:35

Autor: Nova Ekonomija

Sinoć svečano otvoren jubilarni 50-ti Bitef

Srbija

26.09.2016. 16:35

U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu, sinoć je svečano otvoren 50. jubilarni Bitef pod ovogodišnjim sloganom Na leđima mahnitog bika.

Na otvaranju jubilarnog Bitefa, veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života, diplomata, svetskih umetnika i kritičara prisetilo se početaka festivala, kao i Jovana Ćirilova i Mire Trailović. 

Iako Bitef sada slavi svojih pedeset godina on zapravo, tek sad počinje da živi, i  ima energiju i bunt mladića/devojke u pubertetu, ali opet i odlično vaspitanje. Potom su pomenuta imena umetnika, kritičara i teoretičara koji su doprineli razvitku Bitefa i koji su ispratili festival još od njegovog nastajanja. Publici su se svečano poklonili: Vladimir Stamenković, Ala Demidova, Eimuntas Nekrošijus, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, kao i Ljubiša Ristić, Dušan Jovanović, Andraš Urban, Biljana Srbljanović i još mnogi.

Čast otvaranja ovog rođendanskog Bitefa, dodeljena je jednom od najslavnijih pozorišnih stvaralaca XX veka, Robertu Bobu Vilsonu, kojeg je publika sa oduševljenjem pozdravila višeminutnim aplauzom. Robert Vilson je govorio o svojim umetničkim počecima, a zatim pomenuo kako je posle gostovanja iz Amerike u Francuskoj, bio pozvan od strane Mire Trailović i Jovana Ćirilova u Beograd na gostovanje na Bitef. On se zahvalio Bitefu i istakao značaj festivala, kao i to da moramo da čuvamo festivale i umetnost, jer bez kulture nema memorije, odnosno sećanja.

Publika je ispratila Vilsona ponovo velikim aplauzom, a rođendanski Bitef otvoren je predstavom Plesnog pozorišta Tao iz Pekinga, pod nazivom 6&7. Beogradska publika, kao i mnogi internacionalni gosti na otvaranju Bitefa imali su priliku da pogledaju predstavu savremenog kineskog plesa, zasnovanog na tradiciji Jin i Jang, koji je izveden u dva dela sa pauzom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.