Srbija

27.09.2016. 11:29

Autor: Nova Ekonomija

EU obnavlja još 152 domaćinstava u Obrenovcu

Srbija

27.09.2016. 11:29

Organizacija Danski savet za izbeglice (DRC) potpisala je ugovore o donaciji sa još 152 poplavom pogođenih porodica Obrenovca, kojima će, zahvaljujući programu pomoći Evropske unije ukupne vrednosti 78 miliona evra, domovi u narednom periodu biti obnovljeni. 

U okviru projekta koji sprovodi DRC u Obrenovcu je planirana obnova 354 domaćinstava. Radovi su do sada završeni u 282 domaćinstva, dok se rekonstrukcija ostalih 72 domaćinstva očekuje do 15 oktobra 2016. godine.

Zahvaljujući uštedama ostvarenih u okviru projekta koji sprovodi DRC, a iz sredstava Evropske unije, biće podržano dodatna 152 stambena objekta. Očekuje se da će radovi u ovim objektima početi pred sam kraj ove godiine i da će biti obavljeni u toku prvih meseci  2017 godine. Organizacija DRC u Obrenovcu gradi i šest novih montažnih objekata koji će biti opremljeni svim neophodnim nameštajem i belom tehnikom.

Pored toga ova organizacija, preko projektnog partnera ENECA, podržava i obnovu malih i srednjih preduzeća, kao i poljoprivrednih gazdinstava. U okviru projekta koji finansira EU, planirana je podrška za 52 malih i 54 srednjih preduzeća, kao i 38 poljoprivrednih gazdinstava.

Obnovu i izgradnju privatnih kuća i podršku privredi i poljoprivredi u Obrenovcu realizuju tri nevladine organizacije: ASB, DRC i HELP kroz čije projekte je za ovaj grad iz sredstava EU izdvojeno preko 4.500.000 evra.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 78 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 43 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Aleksinac, Aranđelovac, Bajina Bašta, Boljevac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kovačica, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Majdanpek, Mali Zvornik, Medveđa, Negotin, Novi Beograd, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Požega, Sjenica, Smederevska Palanka, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Šid, Ub, Užice, Valjevo, Vladičin Han i Zaječar. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB, DRC, Aurstrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska Banka  – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.