U Evropskoj uniji (EU) je u 2021. godini bačen oko 131 kilogram hrane po stanovniku. Ukupno u toj godini EU je proizvela 58,4 miliona tona otpada od hrane (uključujući i jestive i nejestive delove prehrambenih proizvoda), pokazuju podaci Eurostata.
Eurosat navodi da je količina otpada od hrane u Evropskoj uniji ostala stabilna u 2021. godini.
U domaćinstvima je proizvedeno 54 odsto od celokupnog otpada od hrane (ekvivalentno 70 kilograma po stanovniku).
Osatatak otpada od hrane je nastao u lancima snabdevanja hranom: 21 odsto u proizvodnji prehrambenih proizvoda i pića (28 kilograma po stanovniku), 9 odsto u restoranima i drugim objektima koji prodaju hranu (12 kilograma po stanovniku), 9 odsto u primarnoj proizvodnji (11 kilograma po stanovniku) i 7 odsto u maloprodaji (9 kilograma po stanovniku).