Srbija

29.09.2016. 09:10

N1

Autor: Nova Ekonomija

Vasilesku: Građani se suzdržavaju od kredita zbog male platežne moći

Srbija

29.09.2016. 09:10

Bankarski sektor beleži malu dobit ne samo u Srbiji nego i u celom svetu, a banke će postati efikasnije u trenutku kada reše pitanje problematičnih kredita, rekla je Marijana Vasilesku, članica Nadzornog odbora Sberbanke. 

Komentarišući podatak da su većina kredita koje su građani uzimali u Sberbanci, pozamice za refinansiranje, a ne novi krediti i da li to ukazuje na staganciju u kreditnoj aktivnosti, Vasilesku je rekla da građani zbog nižih kamatnih stopa vide da pod povoljnijim uslovima mogu da otplate stare kredite i pored toga uzmu i dodatni keš.

„Ipak, uzdržavaju se od novih kredita, i zbog standarda i male platežne moći, kao i zbog toga što mesečni teret po pozajmicama može biti samo do 50 plate, i zato što je većina već maksimalno zadužena“, kaže Vasilesku.

Ona ipak vidi prostor za rast u oblasti kredita za stanove koji se sada prvi put pojavljuju u dinarima, i očekuje da bi zbog niskih kamatnih stopa inflacije, veći broj građana Srbije mogao da se odluči za takve kredite.

Kada je reč o kreditima za privredu, potencijal vidi u investicionim kreditima za mala i srednja preduzeća.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.