Srbija

29.09.2016. 10:19

RTV

Autor: Nova Ekonomija

Osmi Festival kukuruza održan uz takmičenje u branju kukuruza, hranu i piće

Srbija

29.09.2016. 10:19

U Tordi je održan 8. po redu Festival kukuruza. Cilj manifestacije jeste da se ožive stari običaji jesenjih radova u polju i da se oni očuvaju od zaborava.

Na takmičenje u ručnom branju kukuruza prijavilo se 13 ekipa. Učesnici su na parcelu stigli konjima, u tradicionalnoj odeći a kao neizostavni deo pred početak radova u polju predstavili su i tradicionalan doručak. Većina takmičara ove poslove zna još odmalena.

„Na ovaj dan se prisećamo starih dana kad je narod celo leto radio zato da bi dočekao jesen obrao svoje, spremio u ambare, i tako dočekao blagu i blagorodnu zima“, rekao je Andraš Rac iz Mužlje.

Kukuruz kao poljoprivredna kultura je značajna za Tordu, jer se većina meštana bavi poljoprivredom.

„Više od 60 procenata ukupne površine se gaji pod kukuruzom, to je bilo tako i u prošlosti, tako je i sada, i zbog toga nam je i posebno značajan ovaj dan da prikažemo kako su nekada naši preci radili to, to nije bila lak posao“, istakao je Janoš Dobai, predsednik MZ Torda.

Nekadašnje ručno branje kukuruza danas su zamenile mašine i kombajni, ali žetva jesenjih kultura i dalje predstavlja krunu godišnjeg rada poljoprivrednika.

„Ogranizatori ovakvih manifestacija mogu da očekuju da će i u narednom periodu naš sekretarijat naravno podržati ovakve vrste manifestacije, i ne samo te organizacije nego da ćemo dati subvencije i malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

U okviru Festivala kukuruza održano je i takmičenje u kuvanju tradicionalnih jela, izabrana je najbolja rakija, a održan je i bogat prateći kulturni i zabavni program.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.