Srbija

01.10.2016. 08:59

N1

Autor: Nova Ekonomija

Čak 2.400 zaposlenih u ‘Lasti’ nema overene zdravstvene knjižice

Srbija

01.10.2016. 08:59

Radnici Laste su veoma nezadovoljni. Dok jedan od tri sindikata za sledeću nedelju najavljuje štrajk, jedan radnik je protest već započeo tako što u centrali tog autoprevoznika štrajkuje glađu. Razlog to što oko 2.400 zaposlenih od juna nema overenu zdravstvenu knjižicu.

Umesto za volanom, vozač Laste Dragan Filipović od juče sedi pred firmom držeči transparent: „Štrajk glađu zbog neoverenih zdravstvenih knjižica“.

Čeka rešenje od nadređenih, jer u čekaonicama domova zdravlja za njega nema mesta. Bez overene zdravstvene knjižice je od juna.

„Inače sam povređen na radnom mestu i nisam mogao da ostvarim povredu na radu i bolovanje od sto posto, i šta sve ide uz to. Bez knjižice ne možemo ništa. Ne možemo da dobijemo ni doznake za bolovanje, niti da nam se otvori bolovanje, ovde nam ne priznaju. Problem veliki“, objašnjava Filipović.

U istom problemu je svih 2.400 radnika. Tek nekoliko podržava kolegu – štrajkača glađu uz objašnjenje da su osim radničkih, oštećena i prava porodica zaposlenih.

„Dete ne mogu adekvatno da lečim, dete je u pubertetu“, kaže saobraćajni kontrolor Miladin Lazić i dodaje:

„Druga ćerkica, mlađa, ona ima strabizam, trebalo je sad da ima 11. oktobra pregled, dete ima neoverenu knjižicu“, dodaje on.

Nadležni u Lasti pred kamere ne žele, ali u pisanom odgovoru priznaju: knjižice nisu overene, situacija je teška, jer za poreze i doprinose autoprevoznik duguje milijardu dinara. Tvrde da je to dug prethodnog rukovodstva i dodaju da su novi rukovodioci uputili zahtev državi da dug otplate na 60 rata.

„Potpisivanje sporazuma o odlaganju plaćanja poreskog duga, sa nadležnim ministarstvom, očekuje se u najskorijem periodu kada će svim radnicima ponovo biti omogućena overa zdravstvenih knjižica“, poručuju iz Laste.

Kada će i da li do sporazuma doći – u Ministarstvu zdravlja N1 nije dobio odgovor. S druge strane, u Ministarstvu rada podsećaju: pet puta je ove godine inspekcija bila u „Lasti“, dva upravo zbog zdravstvenih knjižica.

Kako to za sada nije dalo efekte, jedan od tri sindikata radnika  Sloga  za sredu najavljuje štrajk. Umesto protesta, Ministarstvo rada nezadovoljnima preporučuje da se obratite Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.