Srbija

02.10.2016. 11:26

B92

Autor: Nova Ekonomija

Pristup finansijskom sistemu u Srbiji nema 35,2 odsto poljoprivrednika

Srbija

02.10.2016. 11:26

Šef Grupe za kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić izjavio je na Forumu o organskoj proizvodnji da su podsticaji za organsku proizvodnju 40%.

Prema njegovim rečima, iz godine u godinu rastu površine pod organskim usevima. Raketić je naveo da površine pod organskim usevima u Srbiji u 2012. godine iznosile 6.340 hektara da bi se u 2015. ova proizvodnju odvijala na 15.298 hektara.

Prema njegovim rečima, izvoz organskih proizvoda u 2012. godini vredeo je 3,74 miliona evra, a u 2015. iz Srbije je izvezeno ove robe za 19,57 miliona evra, naveo je Raketić. 

Na forumu je rečeno i da su poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju raznovrsni finansijski instrumenti, ali je i dalje dostupnost povoljnih izvora finansiranja jedna od najvećih prepreka unapređenju agrarnog sektora i povećanju konkurentnosti domaće poljoprivrede. 

Na skupu je rečeno da 35,2 odsto poljoprivrednika u Srbiji nema pristup finansijskom sistemu, da 23,6 odsto njih ne želi da koristi usluge formalnog finansijskog sistema, te da ih 41,2 odsto koristi finansijske usluge bilo da je reč o nacionalnim, regionalnim i međunarodnim programima podrške, kreditima banaka ili nekom drugom vidu pomoći. 

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Miloš Milovanović predstavio je nove programe koje će zajedno realizovati FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koji za cilj imaju unapređenje poljoprivrede u Srbiji.

Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović obrazložio je upravo otvorene konkurse za pomoć vojvođanskim poljoprivrednicima, a na Forumu su iznete i mogućnosti investiranja u manje projekte na farmama koje omogućuju kontinuirane stabilne prihode iz nepoljoprivrednih delatnosti, poput postrojenja na biogas na poljoprivrednim gazdinstvima. 

Evropski pokret Novi Sad organizovao je završnu konferenciju o projektu „Lokalne inicijative za ruralni razvoj Bačke“, na kojoj je bilo reči o realizaciji mera iz programa IPARD. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.