Srbija

04.10.2016. 10:25

NE

Autor: Nova Ekonomija

Održana promocija knjige ‘Veliki preporod-pouke iz pobede kapitalizma’

Srbija

04.10.2016. 10:25

Promocija knjige Veliki preporod – pouke iz pobede kapitalizma nad komunizmom održana je juče u Aero klubu u Beogradu. 

Knjiga predstavlja skup eseja koje su napisali reformatori iz centralne i istočne Evrope. Ovi eseji na razumljiv način objašnjavaju reforme sprovedene u bivšim komunističkim zemljama, a koje su ih učinile ravnopravnim partnerima zapadnoevropskim zemljama.

Srpski prevod ovog dela priredio je Libertarijanski klub Libek u saradnji sa Peterson institutom za međunarodnu ekonomiju iz Vašingtona, a na promociji koju je Libek organizovao govorili su jedni od autora i bivši ministri finansija Slovačke i Bugarske, Ivan Mikloš i Simeon Đankov. Diskusiju je moderirao predsednik Libeka, Miloš Nikolić.

Nikolić je istakao da je ideja objavljivanja srpskog prevoda ovog značajnog dela podsticanje javne rasprave o reformama koje se sprovode u Srbiji. Dodao je da Srbija od početka svoje tranzicije nije našla koherentan reformski pristup koji bi temeljno reformisao njenu privredu i koji bi je usmerio ka tržišnoj privredi i prosperitetu društva.

Nakon kratkog predstavljanja svojih eseja, Đankov i Mikloš su se osvrnuli na izazove koji mogu očekivati Srbiju u daljem refromisanju državne uprave, privrede i društva. Složili su se da ekonomske reforme nisu jedini uslov koji je potreban kako bi postkomunističke zemlje uspele da postanu prosperitetne, te da je jedan od glavnih dodatnih uslova i reforma sudstva. Kako ističu, ova reforma jedna je od najtežih.

Knjiga neće biti namenjena za prodaju, već će biti poklon partnerima Libertarijanskog kluba, univerzitetskim bibliotekama, političkim predstavnicima i svima onima koji podržavaju rad Libeka.

Promociji knjige prisustvovali su direktor beogradske kancelarije MMF, Sebastnijan Sosa, ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, predstavnici ambasada Holandije, Bugarske i Ukrajine, kao i univerzitetski profesori, studenti i ekonomisti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.