Srbija

05.10.2016. 11:11

N1

Autor: Nova Ekonomija

Đoković: Produženje roka za završavanje radova neće oštetiti Srbiju

Srbija

05.10.2016. 11:11

Znalo se još od oktobra prošle godine da postoje određena odstupanja na Koridoru 11 i znalo se da mogu da se otklone, kaže Dušan Đoković iz Koridora Srbije. On tvrdi da je produženje roka za završavanje radova opravdano, a da državu to neće koštati ništa, jer izvođač, iako ima pravo na to, neće tražiti ništa.

Koridor 11 je tema već danima – prvo zbog probijanja roka, imajući u vidu da je trebalo da radovi budu završeni do 25. avgusta, a zatim i zbog dimenzija tunela. To je otvorilo mnoga pitanja o načinu kako se taj posao radi.

Dušan Đoković, direktor Sektora za upravljanje izgradnjom i stručni nadzor u Koridorima Srbije, na pitanje da li šleperi mogi da prođu kroz tunele Šarani i Brđani, kaže da su o tome više puta govorili i slike pokazivali.

„Svi šleperi standardnih i povećanih dimenzija mogu da prođu. I to ne jedan nego dva šlepera mogu da prođu. U šali čak kažemo da bi još jedan šleper mogao da prođe i to po sredini“, dodaje.

Ministarka Mihajlović je rekla da nije problem visina tunela, već korišćenje starih mašina zbog kojih je loše urađena betonska kolovozna podloga navodeći da je sada kompanija Planum naterana da dopremi novu mašinu koja to treba da popravi, tj. da izbrusi beton, i skine centimetar podloge i poravna kolovoz.

Upitan ko je propustio da konstatuje da je betonska kolovozna podloga loše urađena, Đoković kaže da niko nije i da se to znalo od samog početka – to da ima određenih odstupanja. 

„I znalo se da mogu da se otklone“, naglašava. Znalo se još u oktobru prošle godine, dodao je.

Izvođač je dobio nalog da otkloni odstupanja i to je njegova stvar kada će, on to mora da uradi do otvaranja puta, objašnjava.

Kako je naveo Đoković, trenutno se radi to oklanjanje.

„Što se tiče nedostatka ravnosti kolovoza to može da se otkloni i otklanja se i to nije ništa neobično“, rekao je.

„Niti su tuneli niski, niti je betonska podloga neravna – greške nema i sve je izmišljeno“, rekao je za N1 direktor građevinske firme Planum Ratomir Todorović navodeći da neko pokušava da ih izbaci iz posla. 

Koridori Srbije su investitor, i jedino oni mogu da izbace iz posla. Na pitanje kako odgovara na te optužbe, Đoković kaže da oni ne mogu da izbace Planum, jer je već završio radove, da je on podizvođač, i da je njima odgovoran Azvirt, koji je glavni izvođač.

„Produženje roka za završetak radova je bio opravdan, imali smo sedam meseci kišnih dana u dve godine, imali smo i teško finansijsko stanje“, navodi Đoković.

On kaže da su Koridori pritiskali izvođača da sve to izvede do 25. avgusta, i sve to bi se izvelo da nije bilo finansijskih poteškoća.

Probijanje roka neće nas koštati ništa, tvrdi Đoković, dodajući da izvođač neće tražiti ništa, iako ima pravo na to.

„Godinu dana izvođač, od sada, ima pravo da otklanja nedostatke“, dodao je.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.