Srbija

05.10.2016. 12:53

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Brnabić: Do kraja godine prijavljivanje beba elektronskim putem

Srbija

05.10.2016. 12:53

Do kraja godine u celoj Srbiji biće moguće elektronsko prijavljivanje novorođenih beba, najavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić. Ona je rekla da će uporedo s tim početi i elektronsko prijavljivanje PDV-a.

Brnabić je toko rasprave o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, rekla da roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce po šalterima, već će bebe prijavljivati elektronski bez ikakave naknade.

„To će do kraja godine funkcionisati u svim porodilištima u Srbiji, tako da roditelji ne moraju više da popunjavaju prijave i obrasce, nego će elektronski da prijave bebu, odmah za deset minuta, besplatno i na adresu na koju je dete prijavljeno država će poslati izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja“, rekla je Ana Brnabić.

„Sa tim procesom biće pokrenut i proces prijave za PDV“, dodala je ministarka.

Odgovarajući na kritiku poslanika Nove stranke Zorana Živkovića da će se ukinuti povraćaj PDV-a na opremu na bebe, Brnabić je rekla da se ne uzima PDV od beba, već da se menja način davanja tog PDV-a, kako bi roditeljima omogućili da lakše dobiju PDV a ne da skupljaju račune pa onda podnose zahteve.

Ministarka je povodom kritike Živkovića što roditelji moraju da čekaju na šalterima da bi prijavili tek rođenu bebu umesto da budu kući sa njom, rekla da je taj sistem mogao i mnogo ranije da se promeni, ali da se na žalost tek sada na tome radi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.