Svet

06.10.2016. 10:28

24sata.hr

Autor: Nova Ekonomija

Kinezi prave letelicu za svemirski turizam, cena karte 200.000 dolara

Svet

06.10.2016. 10:28

Svemirski turizam privukao je brojne kompanije u razvoj letelica kojima će se bogataše dovesti do ivice svemira, a među njih su se sada uključili i Kinezi.

Kompanija China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) uz potporu vlade radi na velikoj letelici koja bi sama poletela i sletela i pritom prevozila do 20 putnika. 

Projekat je prikazan na kongresu u Meksiku prošle nedelje, uz navode da dizajn može da se prilagodi kako bi prihvatio više putnika. 

Han Pengsin za New Scientist je rekao da bi testne letove kompanija mogla da obavi za dve godine, a lansiranja bi mogla da krenu 2020. godine – ako se letelica pokaže sigurnom. Karta na ovakvom letu koštala bi između 200.000 i 250.000 dolara. 

Kineska kompanija dizajnirala je dve verzije letelice. Jedna od 10 tona mogla bi na visinu od 100 kilometara da preveže pet putnika, dok bi veća, od 100 tona, mogla da prevozi 20 putnika. Letelica podseća na šatl, a obe verzije koristile bi se za više letova. Veća bi imala i komercijalnu svrhu, odnosno nju bi koristili i za lansiranje satelita. 

Rodžer Launijus iz Smitsonijan za New Scientist kaže da je dizajn zanimljiv, ali da u radu koji je predstavljen u Meksiku fali previše tehničkih detalja, odnosno da nije objašnjeno kako kompanija misli sve to da izvede u dve godine. Launijus ističe da je mnogo lakše dizajnirati letelicu i govoriti o mogućnostima, nego zaista izgraditi celu stvar.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.