Srbija

07.10.2016. 14:49

Danas

Autor: Nova Ekonomija

SPC dala u najam 75 hektara zemlje

Srbija

07.10.2016. 14:49

Srpska pravoslavna crkva izdala je na licitaciji svih 75 hektara zemlje, koja joj je vraćena u postupku restitucije.

Ukupno 75 hektara u komadu bukvalno je „planulo“ po visokoj zakupnini od 520 evra po hektaru, što je i granica isplativosti za ovaj posao. Zemlju je sa početnih 350 evra po hektaru na kraju izlicitirao zrenjaninac Bojan Jovanović.

„Postignuta cena je najviša koju sam mogao da prihvatim. Na parceli je, kako sam informisan, bila pšenica. Planiram da pripremim zemlju za prolećnu setvu kukuruza i suncokreta”, rekao je Bojan Jovanović. 

Kako je istakunuto nakon završetka lcitacije, crkva planira obnovu hramova od prihoda ostvarenih izdavanjem imovine. 

„Jedan deo imovina nam je vraćen posle 70 godina a sada predstoji da nam se još jedna deo vrati, kako bi crkva mogla da bolje funkcioniše. Raspolaganje našom imovinom nam puno znači, jer ćemo stati na svoje noge a sa nama i ceo srpski narod. Pozdravljamo odluku da nam se vrati imovina, a osuđujemo što nam je oduzimana. Sada nam je restitucijom vraćeno 74 hektara, u proceduri vraćanja je još 40 hektara a potražujemo i zadužbinu od 200 jutara zemlje”, naveo je protonamesnik Slobodan Čestić. 

Crkva je izašla u susret zahtevima poljoprivrednika pa je zemlja idata na rok od pet godina, što je za ratarsku proizvodnu od značaja. Prema rezultatu licitacije zakupac je obavezan da crkvi isplati na ime arende 39.000 evra godišnje, odnosno 195.000 evra za pet godina na koliko je zemlja izdata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.