Srbija

09.10.2016. 11:51

B92

Autor: Nova Ekonomija

Srpsko-albanski forum u Nišu održava se pod pokroviteljstvom Vučića i Rame

Srbija

09.10.2016. 11:51

Dok se Srbija spori oko imovine sa kosovskom vladom, sa vladom Albanije priprema poslovni forum.

Pod pokroviteljstvom dva premijera, Aleksandra Vučića i Edija Rame, u Nišu će 14. oktobra biti održan srpsko albanski biznis forum.

Na marginama sastanka Vučića i Rame u Nišu biće organizovan forum privrednika. Za učešće se već prijavilo 200 srpskih i više od 100 albanskih poslovnih ljudi. U Privrednoj komori Srbije ističu da je za poslovanje važan uslov politička stabilnost. 

„Važno je pre svega da postoji jedan politički okvir koji daje stabilnost. I čini mi se da oba premijera pridaju dosta važnosti ekonomskoj saradnji. Ja sam imao prilike da razgovaram i sa premijerima u poslednjih mesec i po dana koji su i jedan i drugi rekli mi ćemo lično stati iza ove ideje , jer je važno da dobijete i političku podršku.Politika ne pravi posao, posao prave firme, ali firmama je naravno važno da imaju okvire u kome znaju da sigurno mogu da se kreću u kome su predidivi poslovi koje mogu da ostvare i to je ono što daje značaj“, kaže Marko Čadež, predsednik PKS. 

Novinar Idro Seferi, očekuje da Vučić i Rama iz Niša pošalju poruke koje mogu uticati na prestanak politike huškanja i mržnje. 

„Ekonomski forum ima poltičku konotaciju. Sama saradnja između Albanije i Srbije, ali i sa Kosovom su važne poltičke teme i koraci da bi ljudi mogli uopšte da pričaju o privredi. Naravno postoji mnogo velika saradnja u tom smislu, šta više sa Kosovom još veća nego sa Albanijom. i to su mnogo dobri koraci koji bi trebalo još više da zbližavaju ljude, ali smo videli da politika ume da bude neki suprotni magnet odvajanja ljudi“, kaže Seferi. 

Ekonomski pokazatelji govore da smo u Albaniju ove godine najviše izvozili kukuruz, pšenicu, brašno, vodu i električnu energiju, a da su iz suprotnog pravca u Srbiju najčešće putovali paradajz, cement, obuća i naftni koks. 

2015. godine izvezli smo u Albaniju robe u vrednosti od 91,8 miliona evra, a uvezli za 18 miliona evra. 

U prvoj polovini 2016. godine robna razmena Srbije i Albanije bila je 77,8 miliona evra. Srbija je izvezla robe u vrednosti 60,5 miliona evra, a uvezla 17,3 miliona evra. 

Poslovni forum u Nišu omogućiće direktne razgovore zainteresovanih privrednika. 

„U novembru firme iz Srbije idu na sajam u Tiranu, a uskoro se osniva i srpsko albanska privredna komora, koja treba u kontinuitetu da radi na poboljšanju odnosa dve zemlje“, ističe Čadež. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.