Srbija

11.10.2016. 13:30

Autor: Nova Ekonomija

Pridruživanje EU je garant investicija za Srbiju

Srbija

11.10.2016. 13:30

Privrede Srbije i EU su povezane i zavise jedna od druge, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji u izjavi Tanjugu navodi da brojke najbolje dokazuju koliko je tržište EU najznačajnije za proizvode iz Srbije, s obzirom da se na njemu odvija dve trećine ukupne robne razmene naše zemlje.

„Svaka privredna dinamika i aktivnost u EU direktno utiče na privrednu dinamiku i rast kod nas“, navodi Čadež i ukazuje da je samo u prvih sedam meseci ove godine izvoz u Nemačku porastao za 22 odsto, kao i da je prošle godine rast izvoza u tu zemlju porastao za 26 odsto.

Čadež kaže i da nije samo pitanje koliko će da se odvija robna razvija sa zemljama EU, već i koliko naše firme, koje ulaze u dobavljačke lance velikih kompanija EU, profitiraju od transfera znanja, tehnologija i spremaju se na taj način da budu učesnici na velikim trzištima, ne samo u EU, već Aziji i Rusiji.

„Kada ste na evropskom putu to je i određeni okvir koji je investitorima garant predvidivosti, jer oni očekuju da znaju šta će biti sa investicijama za pet ili deset godina“, podvukao je on.

Čadež je s tim u vezi naveo da u ovoj godini već imamo potpisanih investicija u vrednosti od 133 miliona evra, što će generisati 9.000 novih radnih mesta.

Inače, sa zemljama EU Srbija ostvaruje 65 odsto ukupne razmene.

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od januar do jula ove godine spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa inostranstvom je iznosila 17,6 milijardi evra.

Ukupan izvoz je iznosio 7,7 milijardi evra, a uvoz 9,9 milijardi evra čime je znatno smanjen deficit razmene, koji je iznosio 2,2 milijardi evra.

Robna razmena sa EU je iznosila 11,5 milijardi evra odnosno 65,2 ukupne razmene, a u EU plasiramo 67,0 odsto našeg izvoza, a u ukupnom uvozu udeo EU je 63,8 odsto.

Rast izvoza i uvoza u EU je u prvih sedam meseci ove godine iznosio 9,3 odsto, a pojedinačno po zemljama ostvaren je značajan rast izvoza u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno deficit razmene je smanjen.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Slavenko Grgurević uveren je da bi Srbije izgubila sve ukoliko bi okrenula leđa Evropskoj uniji i razvijenim zemljama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.