Svet

12.10.2016. 13:20

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Drastičan pad akcija Eriksona, loš treći kvartal

Svet

12.10.2016. 13:20

Akcije švedskog Eriksona izgubile su više od šestine vrednosti nakon što su nagovestili znatno niže poslovne rezultate u trećem kvartalu.

Akcije ovog proizvođača telekomunikacione opreme, koje su u proteklih godinu i po dana izgubile više od polovine vrednosti, pale su danas za preko 17,5 odsto odmah po otvaranju trgovanja, prenosi agencija Frans pres.

Prodaja kompanije je opala za 14 odsto u period jul-septembar u odnosu na isti period prošle godine, na 51,1 milijardu kruna (5,2 milijarde evra), navodi se u danas objavljenom saopštenju Eriksona. 

Dobit iz redovnog poslovanja bi, prema procenama kompanije, mogla da padne na 300 miliona kruna u trećem tromesečju u odnosu na 5,1 milijardu kruna iz istog kvartala prošle godine, a razlog tome su slaba tražnja u Rusiji i na drugim tržištima u razvoju. 

Švedska kompanija je usred procesa reorganizovanja poslovanja, a ranije ovog meseca je najavila ukidanje 3.000 radnih mesta u Švedskoj. 

„Najnoviji rezultati su značajno niži od očekivanih“, izjavio je aktuelni predsednik i generalni direktor Eriksona, Jan Frikhamar. 

Kompanija je u julu otpustila generalnog direktora Hansa Vestberga posle sedam godina na toj funkciji, a tokom njegovog mandata Erikson je bio suočen sa oštrom konkurencijom u liku rivalske Nokije, Simensa i Alkatel-Lusena, navodi AFP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.