Srbija

13.10.2016. 09:32

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Sankcije Srbiji povučene sa dnevnog reda sastanka Energetske zajednice

Srbija

13.10.2016. 09:32

Sankcije Srbiji su povučene sa dnevnog reda ministarskog sastanka Energetske zajednice koji se u petak održava u Sarajevu, rečeno je danas EurAktivu u Sekretarijatu Energetske zajednice. 

„Nakon efikasnog i posvećenog dijaloga direktora Sekretarijata Kopača i ministra Antića, postignut je sporazum o obavezujućem akcionom planu za restrukturiranje Srbijagasa, čime će se u isto vreme rešiti ovaj slučaj i postaviti osnov za sertifikaciju Transportgasa Srbija, budućeg operatera prenosnog sistema, u skladu sa Trećim energetskim paketom“, navodi se u pisanom odgovoru Sekretarijata Energetske zajednice. 

Sekretarijat je ranije najavio da će na sastanku ministarskog saveta Energetske zajednice tražiti da se odlučuje o mogućim kaznenim merama za Srbiju zbog velikog kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu u skladu sa propisima EU koji se primenjuju u Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope. 

U Sekretarijatu EZ za EurAktiv navode da je Vlada Srbije 11. oktobra usvojila dekret kojim se gasnim kompanijama nameće obaveza da rade u skladu sa akcionim planom za Srbijagas, i da će Ministarstvo energetike redovno dostavljati izveštaj Sekretarijatu i garantovati transparentnost procesa. 

„U svetlu takvog razvoja situacije, postignut je dogovor da Sekretarijat suspenduje zahtev Ministarskom savetu da usvoji mere protiv Srbije na ovogodišnjem sastanku“, navode u Sekretarijatu. 

Navodi se da su Sekretarijat i srpska vlada prethodnih nedelja imali „intenzivnu komunikaciju“ kako bi našli sporazumno rešenje o razdvajanju operateri prenosnog sistema u sektoru gasa.

Propust Srbije okarakterisan je kao „ozbiljan i trajan“, a vlada je izrazila „snažnu odlučnost“ da to promeni i u Sekretarijatu je našla „pouzdanog partnera za rešavanje slučaja“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.