Priče i analize

13.10.2016. 19:05

Enterpreneur

Autor: Nova Ekonomija

Evo kako je započeto osam velikih preduzetničkih uspeha

ebay

Imali su ideju, iskoristili su priliku i postali milijarderi. Nije im bilo lako, ali – i to je život. Radili su na svoj način, savladali poduzetničke veštine i primenili ih. Sajt Entrepreneur donosi osam neverovatnih priča o kompanijama za koje ste verovatno čuli.

Pijer Omidijar

pijer%20odimar

Pijer Omidijar je programer koji je 1995. godine odlučio da proda svoje stvari na aukciji na svom portalu. Sve je krenulo sa AuctionWebom, kako se sajt tada zvao i bio je to njegov privatni projekt. Kako je promet rastao, Omiddija je morao ‘da unapredi sajt, pa je počeo da naplaćuje ljudima naknadu. Uskoro je zaposlio prvog radnika, koji je vodio uplate. Taj projekat je prerastao u današnji eBay.

Džon Ferolito i Don Vultađo

arizona

Ovaj bruklinski dvojac još 70-ih godina započeo je sa distribucijom piva iz prtljažnika VW-ovog autobusa. Samo dve decenije kasnije, kada su videli kako Snapples dobro radi, odlučili su da probaju i sa bezalkoholnim pićima i pokrenuli ArizonaGreenTea. Danas su distributeri broj 1 u Americi i celom svetu. Obojica su i dalje suvlasnici ove kompanije. 

Stiv Voznijak i Stiv Džobs

stiv%20voznijak

Njih dvojica su bili prijatelji još od srednje škole, zajedno su odustali od fakulteta i zatim počeli da rade noćne smene na kompjuterskim igrama u Atariju. I treći osnivač Applea, Ron Wejn radio je sa njima u Atariju.

Džo Kulomb

dzo%20kolomb

Nakon lanca trgovina mešovitom robom koje je posedovao u južnoj Kaliforniji, Kolomb se dosetio da njegovim kupcima možda treba nešto više od klasičnih namirnica. Tako je preokrenuo svoj biznis, pa je otvorio tematsku trgovinu u Pasadeni, koju je snabdeo finim vinima i alkoholnim pićima, pažljivo je odabrao radnike i dao im dobre plate, a zatim je te tematske trgovine otvorio na više lokacija u blizini fakulteta, jer je shvatio da će mu studenti biti dobri kupci. Uskoro je uveo i zdravu hranu i tako je nastao poznati američki lanac Trader Joe.

Hauard Šulc

hauard%20sulc

Kao pripravnik koji je radio u jednoj pržionici kafe u Sijetlu, Šulc je otputovao u Milano. Otud se vratio pomalo impresioniran i odlučio je da u Sijetlu ponudi vrhunski espreso kakav imaju u Italiji. Njegov poslodavac nije bio zainteresovan za to, ali ga je finansijski ‘pogurao’. Na kraju mu je čak i prodao svoj brend Starbucks. 

Konosuke Macušito

konosuke%20matsushito

Još 1917. godine u Japanu, 23-godišnji pripravnik došao je pred upravu Osaka Electric Light kompanije i predložio im kako da poboljšaju utičnicu. Šef za to nije bio zainteresovan pa je Macušito počeo izrađivati uzorke u svom podrumu. Kasnije je prešao na bicikle sa baterijskim punjenjem i druge električne proizvode. Macušito Electric 2008. godine promenio je naziv u Panasonic koji sada vredi 66 milijardi američkih dolara. 

Fil Robertson

fil%20robertson

Fil Robertson je toliko voleo lov na patke da je radije odabrao taj poziv nego da postane profesionalni igrač američkog fudbala. Pokrenuo je kompaniju Duck Commander i osvojio javnost i medije svojim biznisom, ali se i proslavio kao ‘glava’ porodice ‘seljačina’ (rednecksa), poznatih pod imenom Duck Dynasty.

Met Maloni i Majk Evans

met%20maloni

Ovom čikaškom paru programera koji su radili za Apartmens.com dozlogrdilo je zivkanje po restoranima da bi naručili večeru. Tada su se dosetili, zašto ne postoji trgovina za dostavu hrane? Započeli su tada s GrubHubom koji je prošle godine izašao na berzu, a sada vredi više od tri milijarde dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.